Nr 10.  2004 sid. 39–52
 
 

SJÄLVSKADANDE UNGDOMAR

Intervju med Olle Sundh
 

    Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 

Olle Sundh, leg. psykolog, leg. psykoterapeut, arbetar sedan många år privat med handledning, undervisning och patienter. Många BUP-kliniker och behandlingshem har genom åren vänt sig till honom för handledning. Han är en mycket efterfrågad föreläsare runt om i Sverige och har under senare år fördjupat sitt teoretiska och kliniska intresse för ungdomar som skadar sig. I intervjun får vi ta del av hans tankegångar om bakomliggande faktorer i det numera så ofta förkommande beteendet hos ung-domar.

Från psykiatri till privatpraktik

   En snöig vinterdag möter jag Olle Sundh på hans privatpraktik hemma i villan i Älvsjö. Vi sitter i ett av arbetsrummen där bokhyllorna vittnar om ett djupt intresse av att försöka förstå svåra störningar i människors psyke.

   Olle Sundh har sedan länge intresserat sig för "self mutilating behaviour", självskadebeteende, hos unga människor. Under 1980-talet arbetade han på ungdomspsykiatriska kliniken vid Långbro Sjukhus i Stockholm (senare benämnd Västerängskliniken). Där mötte han många unga flickor som skar sig och beteendet förbryllade de anställda. Olle berättar att det fanns få artiklar om denna problematik, och han blev intresserad av att få fram något som var skrivet inom området. Detta var tiden före enkla datasökningar, så sökandet bestod mest av att se i artiklars referenslistor vilka andra författare som uppgivits. Därefter kunde man söka vidare i de artiklarnas referenslistor osv. Lite av släktforskning blev det. Intresset för detta område har efterhand ökat i samhället och numera finns gott om litteratur att tillgå och ett stort utbud av kurser. (En litteraturlista med förslag på några intressanta artiklar ges i slutet av artikeln.)

   Under många år har Olle arbetat med undervisning bl.a. vid psykologiska institutionerna vid Stockholms och Göteborgs universitet. Men mest bekant är han kanske för alla de föreläsningar han givit runt om i landet om bl.a. dissociation och andra svåra patologier. Han driver sedan många år kurser i Rorschachmetodik, bl.a. vid Ericastiftelsen och i form av seniorskollegier för dem som tidigare gått utbildningen. Olle nämner att den kunskap som han tidigt fick från arbete med Rorschach har följt honom även när andra teorier bidragit med nya infallsvinklar. När Olle träffar patienter eller hör om dem i handledningar får han ofta associationer till hur det beskrivna beteendet skulle kunna gestalta sig i svar på Rorschachtavlor. Den gedigna teoretiska kunskap som finns runt detta test har kommit att bilda en stadig bas att återvända till som fortfarande känns kreativ och nyskapande. Olle nämner bl.a. det arbete som den norska psykologen Björn Killingmo bidragit med, som än idag äger stor relevans. Olle lyfter fram hans uttalande att: "man må interpretere form før innhold", dvs. vem säger något och hur sägs det. Formen måste alltså först utforskas innan man kan arbeta med innehållet i det som förmedlas. Detta förhållningssätt är speciellt viktigt då man möter ungdomar med svåra patologier. När Olle möter flickor som skär sig vill han ta reda på "vem" det är som skär sig. Samma beteende (ett symtom) kan ju inrymmas i olika personlighetsstrukturer. Den grundläggande dynamiken vid självskadande och anorexi/bulimi är likartad och ibland rör det sig om samma personer som efter en tid övergår från det ena symtomet till det andra.

   Från starten var Olle inriktad på att bli vuxenkliniker. När det blev dags att fördjupa psykologutbildningen insåg han att behandlingsarbete med barn var det område han ville ägna sig åt.

...


 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster