Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 

Början av 1930-talet var en nydanande tid för behandling av psykisk ohälsa. Psykoanalys och psykoterapi kom att bli metoder för att hjälpa patienter, men framför allt stod den förebyggande rådgivningen till föräldrar i fokus. Många av artiklarna i detta nummer belyser den expansion som startade under denna tid. För oss som arbetar med barn- och ungdomspsykoterapi kom framför allt två nya inrättningar att få betydelse. Den ena var en permanent verksamhet inom Stockholms stads barnavårdsnämnd – Rådgivningsbyrån i uppfostringsfrågor – som grundades 1933. Den anda var Ericastiftelsen som skapades 1934 och som firar 70-års jubileum i år. Dessa två verksamheter kom att påverka den dåvarande psykiska barna- och ungdomsvården i Sverige och har än i dag stor betydelse för olika verksamheter runt om i landet. Vi i redaktionen framför vårt allra varmaste tack för allt som Ericastiftelsen bidragit med genom åren och vi önskar all lycka och välgång framöver!

I redaktionen har vi med detta temanummer velat förmedla något av den historiska bas som barn- och ungdomspsykoterapin på psykodynamisk grund vilar på. Eftersom drygt 70 år har gått sedan den tog sina första trevande steg här i Sverige har förstås många olika vindar blåst på dess väg. Det är inte första gången som denna inriktning varit ifrågasatt, och kanske är det något som vi alltid ska räkna med att det inträffar. Om man tror att ett psyke är dynamiskt och påverkas av en mängd olika faktorer – och inte en enda – så blir man ganska snart obekväm. Våra förklaringsmodeller lämpar sig sällan för pressens braskande löpsedlar. Vi blir besvärliga som ständigt måste kommentera att känslor, beteenden, symtom eller andra reaktioner inte är så endimensionella. Samtidigt är det väl just det som utgör tjusningen med att försöka förstå mer om varför vi människor beter oss som vi gör.

I detta nummer har vi genom de olika artiklarna velat visa på skärningspunkten – eller snarare gråzonen! – mellan psykisk hälsa, psykisk ohälsa och psykiatriska tillstånd. I västvärlden har vi alldeles för länge haft en uppdelning mellan friskt (det kompetenta barnet) och sjukt (det funktionshindrade barnet). Men många av oss träffar just de barn, ungdomar och föräldrar som befinner sig i mellanrummet mellan det välfungerande och det sjuka. Alla som arbetar med psykoterapi och närliggande områden ser dagligen hur många av de patienter vi möter har en komplex bakgrundshistoria som påverkar deras psykiska välbefinnande. Extra prekärt blir detta förstås för dem som inte blivit så väl utrustade i sin kropp och själ.

För att kunna förstå varför vi väljer att göra de bedömningar och åtgärder som vi beslutar oss för inom t.ex. den offentligt finansierade barn- och ungdomspsykiatrin, så behöver vi sätta dagens behandlingsmode i relation till historien. Varför passar en behandlingsideologi in i ett specifikt samhälle vid just den aktuella tidpunkten? Man skulle önska en mer självklar länk mellan sociologin, pedagogiken, medicinen och psykologin!

Mellanrummets vänförening verkar för att stödja utgivandet och spridandet av tidskriften. Varje år anordnas två medlemsmöten. I år gick ett av dem i historikens och framtidens tecken. Vänföreningens styrelse anordnade i september en välbesökt fest för redaktionen, kontaktmännen och alla medlemmar i föreningen för att fira att Mellanrummet redan utkommit med tio nummer. Festen präglades av att tidskriften verkligen är ett mellanrum mellan olika delar av Sverige genom alla de lyckönskningstelegram (mail) som kom från norr till söder, öster till väster och allt däremellan. Så roligt att få uppleva att Mellanrummet inte bara är en tidskrift med ett innehåll på sina sidor utan också en vital kontaktyta! Mer om festen finns att läsa på hemsidan. Där finns också mer information om verksamheten. Vänföreningen välkomnar fler medlemmar, så stöd tidskriften till det facila priset av 50 kronor och bli medlem! Under våren 2004 deltog Mellanrummet genom Vänföreningens försorg vid årets Psykoterapimässa. Mer om detta finns att läsa i ett referat därifrån i detta nummer.

Som vanligt måste man som ansvarig utgivare ”oja sig” över ekonomin. Tryckning, distribution och framför allt portoutgifter blir ständigt dyrare. För att bättra på ekonomin har vi annonser. Här tar vi tacksamt emot förslag på nya annonsörer! Mellanrummet får ibland också motta ekonomiskt stöd som bättrar på ekonomin. I år har Ericastiftelsen, Stiftelsen Vårstavi och MDS AB (Multi Dynamic System AB) bidragit och tidskriften har också fått några donationer från privatpersoner. Vi tackar å det hjärtligaste för detta!

Ibland insmyger sig fel i texten. I förra numret fanns en artikel av Gunnar Nilsson ”Att bli och att vara”. Vi presenterade den som hemmahörande i ett existentialistiskt perspektiv. Detta antydde att den existentiella terapin hör hemma inom existentialismen, vilket är missvisande. Visserligen ingår Sartre och andra existentialister i underlaget för den existentiella terapin, men endast som en del. Många andra existensfilosofier är viktiga i det mångskiftande filosofiska underlag som den existentiella terapin refererar till. Vi beklagar missförståndet!

Vänföreningen och redaktionen vill tacka Susanne Härnsten som nu lämnar redaktionen efter att ha medverkat i tio nummer och i allt det förarbete som gjordes för att tidskriften överhuvudtaget skulle komma till stånd. Vi har dock glädjen att ha Susanne kvar som lektör vilket vi uppskattar! Under året har tre nya medlemmar i redaktionen tillkommit och vi hälsar Pia Litzell Berg, Kerstin Hennerdal och Kia Szutkiewicz välkomna till redaktionsarbetet.

Vi hoppas att Ni ska få en trevlig läsning och kanske lite nya kunskaper om bakgrunden till barn- och ungdomspsykoterapin på psykodynamisk grund. Utifrån denna kan man se ljust på framtiden eftersom enkla förklaringsmodeller aldrig står sig i längden. Så låt oss hålla fast vid vår nyfikenhet inför en mer komplex förståelse för faktorer som påverkar människors psykiska välbefinnande.

 

Britta Blomberg
Ansvarig utgivare

 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster