Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 

Det är just nu en ny babyboom, med många nyfödda barn och därmed också nyblivna föräldrar. Vi ser också att antalet ungdomar tar allt större plats inom barn- och ungdomspsykiatrin. När politiker nu satsar på ungdomar och unga vuxna så är det viktigt att fokus på barnen inte försvinner. Alla har rätt till hjälp och att bli lyssnade på utifrån sin förmåga. Och för barn är det inte alltid det talade ordet som är deras naturliga arena för att uttrycka sig. I dagspressen har man under våren kunnat läsa om den skriande bristen på vårdplatser på barnsjukhusen och akutvården blir alltmer ”akut” på bekostnad av längre behandlingar och uppföljningar. Även inom den del av samhället som är satt att verka för barns och ungdomars psykiska hälsa märks nu resultatet av de enorma nedskärningarna som gjorts under det senaste decenniet, såväl på kommunal- som landstingsnivå.

Det är nu sju år sedan (nr 3, 2000) som Mellanrummet hade ett temanummer med fokus på föräldrar. Bara på de sju åren har mycket hänt och vi ser nya former för familjebildningar som blivit alltmer etablerade. I detta nummer vill vi belysa några aspekter av föräldraskap i dagens samhälle. Vi vill också ge några inblickar i hur behandling av föräldrars förmåga att utveckla sitt föräldraskap kan se ut. Det är med stor glädje som vi fått möjligheter att publicera några inslag som belyser föräldraskap även i andra kulturer.

I november 2006 ägde EFPP:s (European Federation of Psychoanalytic Psychotherapy) femte kongress inom barn- och ungdomssektionen rum, denna gång i Berlin. Temat var Actual parents – Inner parents. Det var en välbesökt konferens med många bra presentationer. Tema för konferensen belyste skillnaden mellan faktiska föräldrar och deras föräldraskap, respektive de inre bilder, representationer, som barn kan ha av sina föräldrar och de inre bilder föräldrarna själva har av föräldraskap. Det reella föräldraskapet är en sak, men hur påverkas det av de inre bilder som föräldrar har med sig från egna föräldragestalter? Och hur ser barnets upplevelse av sina föräldrar ut. Praktiskt taget varje tonårsförälder har fått känna på att hur ”good-enough” man än är, så förvandlas man ändock i tonåringens ögon till en maktutövande, oförstående person.

Det har varit bidrag från både Sverige och från andra länder till detta nummer, men desto fler från andra länder. Många visar på att arbete med föräldrar är en inriktning som alltid haft svårt att visa sitt raison-d´être när barn eller ungdomar behöver hjälp. Det är ju sällan föräldrarna som söker hjälp för egen del. Men man kan också se att det varit en minskning av antalet professionella som arbetar direkt med behandlingsinriktning på föräldrar och föräldraskap under senare år. Istället har andra metoder tagit plats.

Mellanrummets Vänförening har nyligen haft sitt årsmöte. I verksamhetsberättelsen (som finns att läsa i sin helhet på hemsidan, www.enigma.se/mellanrummet) framgår att tidskriften i december 2006 hade 428 prenumeranter. Av dessa var 150 institutioner och 274 privatpersoner (några institutioner hade dubbla prenumerationer, därav den udda summan). Lösnummerförsäljningen ökar också och tidskriften når ut till många läsare runt om i landet och i övriga Norden. Som redaktion är det mycket glädjande att se att tidskriften når så många personer som för sitt privata bruk är intresserade av psykoterapi med barn- och ungdomar.

Tidskriften har nyligen fått ett ekonomiskt stöd från Celsing-stiftelsen, för vilket vi tackar så hjärtligt. Eftersom annonsintäkterna numera inskränker sig till ett minimum – de flesta annonsörer hänvisar till sina hemsidor – så kommer all ekonomisk support till nytta.

På nytt vill jag invitera alla hugade skribenter att höra av sig till redaktionen! Artiklar, recensioner, information om verksamheter, insändare – allt finns det plats för i ett mellanrum mellan läsare från olika håll!

Britta Blomberg

ansvarig utgivare

 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster