Nr 17.  2007 sid. 175–176


 
  Etik och juridik
för psykologer och psykoterapeuter

 

    Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 

Första upplagan av denna klassiker utkom 1989 och den andra upplagan 1998. Författarna var Tor Sverne (1925–1999) jurist och justitieråd och Inga Sylvander (1920–2001) chefspsykolog och ordförande i Sveriges Psykologförbund. En tredje upplaga har nu givits ut och de nya medförfattarna är juristerna Åke Hjelm och Ebba Sverne Arvill samt psykolog Christina Sääf. Nyutgåvan har självfallet sin grund i de två tidigare, men den har omarbetats och inaktuella delar har uppdaterats.

Författarna inleder boken med att beskriva de förändringar som skett gällande etiska regler för psykologer i Norden. Därefter beskrivs de omfattande förändringar och skärpningar av lagar och bestämmelser som skett under senare år inom hälso- och sjukvården och inom kommunal vård. Texten levandegörs med intressanta och lärorika exempel och rättsfall.

Yrkesetik

De yrkesetiska principerna för psykologer i de nordiska länderna ändrades 1996–1997 för att anpassas till den europeiska federationen EFPA´s Metha Code of Ethics. Huvudprinciperna i dessa är

  • Respekt för individens rättigheter och värdighet

  • Yrkesmässig kompetens

  • Ansvar och yrkesmässig integritet

Författarna poängterar att kravet på yrkesetisk medvetenhet kräver att psykologer och psykoterapeuter fortsätter att utvecklas professionellt såväl som personligt genom fortbildning, konsultation, handledning och egenterapi. I kapitlet Etik i praktisk psykologverksamhet och i forskning behandlar författarna det som skall beaktas vid vårdnadsutredningar och utredningar om sexuella övergrepp mot barn. Det framgår, inte helt oväntat, att anmälningar mot psykologer är vanligast just när det gäller utredningsförfaranden och utlåtanden i sådana ärenden.

Etikrådets arbete beskrivs och intressanta sammanfattningar av aktuella anmälningsärenden presenteras.

Bestämmelser inom hälso- och sjukvård och inom kommunal vård och omsorg

De olika ansvarsfördelningarna inom hälso- och sjukvårdens område beskrivs. De är

  • ledningsansvar

  • personligt yrkesansvar

  • handledningsansvar

  • delegationsansvar

...


 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster