Nr 17.  2007 sid. 177

 
Gruppens möjligheter och omöjligheter
Nordisk Gruppterapikonferens

 

    Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 

Gruppanalytiska Institutet och Svenska föreningen för gruppsykoterapi anordnade tillsammans med representanter från övriga nordiska länder den 6:e nordiska gruppterapikonferensen i Stockholm 15–18 augusti 2007. De nordiska konferenserna hålls vart tredje år och denna konferens var den andra med Sverige som värdland.

Det var ett stort intresse för konferensen som samlade 130 gruppintresserade deltagare från Norge, Danmark, Finland och Sverige till fyra innehållsrika dagar på Skeppsholmen. Konferensens tema var Gruppers möjligheter och omöjligheter. I programmet inbjöds till samtal om detta och till att undersöka hur grupper kan användas i olika sammanhang i både konstruktiva och destruktiva syften. Dagarna inleddes med plenarföreläsningar, följt av mediangrupper med cirka 15 deltagare. Efter lunch hölls presentationer, workshops och seminarier. Dagarna avslutades med storgrupp. Storgruppen hade två ledare och de flesta på konferensen deltog. För både mediangrupperna och storgruppen gäller att deltagarna är fria att prata om vad de vill. Ledarnas uppgift är att underlätta kommunikationen mellan deltagarna.

Olov Dahlin, Stockholm, höll konferensens inledande föredrag med titel: ”Vad är det för klister som håller samman grupper?” Han började med en historisk tillbakablick bl.a. om hur Hobbe i mitten av 1600-talet ”formulerade en samhällsteori vars kärna var att människorna, om det inte fanns någon suverän, skulle leva i ett samhällslöst naturtillstånd där alla skulle bekämpa varandra”. – ”Förnuftet bjuder därför att människorna att ingå ett kontrakt och utser den starkaste till ledare”. – ”Dessa tankegångar återkom i sofistikerad form hos Freud”, och de är fortfarande aktuella, menade Olov Dahlin. Det var först efter förra sekelskiftet som grupp blev ett begrepp som syftar på ett begränsat antal människor.

Den andra konferensdagen inleddes av Jan Nielsen från Köpenhamn. Dagens tema var kliniska infallsvinklar och titeln på föredraget var ”Gruppenalyse og den unge voksne gruppe – om at forpliktige sig i en trolös tid”. Diskussionen kom att handla mycket om tidens betydelse i psykoterapi och hur vi terapeuter handskas med tiden som en del av den psykoterapeutiska processen. Tredje konferensdagen hade forsknings-infallsvinklar som rubrik och inleddes med en diskussion mellan Göran Ahlin och Sonja Lewander från Stockholm och Kristian Valbak från Aarhus. En av frågeställningarna var hur forskning på grupper ska bedrivas. Att man kan forska på gruppers möjligheter är uppenbart, men hur kan man forska på gruppers omöjligheter? Diskussionen blev livlig och många deltog i den.

...


 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster