Nr 20  2009 sid. 69–83

FROM THE BLACK HOLE OF NOTHINGNESS
TO THE EMERGENCE OF MEANING
4th International Conference
Frances Tustin Memorial Trust

Britta Blomberg
 

    Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 

 
Den fjärde internationella konferensen utifrån den tradition som Frances Tustin skapade genom sitt arbete med barn med autism fokuserade på länkar mellan psyke och kropp och hur strukturer för tänkandet byggs upp genom det terapeutiska samspelet. Britta Blomberg, redaktionen, sammanfattar här några av presentationerna.

Tustinkonferensen om autism ägde rum i maj 2008 i Tel Aviv i ett Israel präglat av det nära förestående 60-årsfirandet som självständig stat. I Mellanrummet har vi rapporterat från några tidigare Tustinkonferenser (2005, 2007). Precis som då anordnades den av eldsjälarna makarna Theodore och Judith Mitrani från Los Angeles, tillsammans med övriga medlemmar i styrelsen för Frances Tustin Trust och nu också Tel Avivs universitet, Sackler Faculty of Medicine och Alina Schellekes, från den israeliska psykoanalytiska föreningen.

Många av inslagen i konferensen fokuserade på ”frusna autistiska delar” i personligheten, något som Frances Tustin återkommit till i sina skrifter. Här utgörs de autistiska dragen av en funktionell kärna, en position, och en överlevnadsstrategi för att inte upplösas eller att falla ner i ett tomt djup, ”the black hole”. Hur detta förhållningssätt sedan kan få fysiologiska och organiska följder var något som konferensen kom att belysa.

Deltagarna kom från hela världen, även om den dominerades av israeler och andra som hade anknytning till landet. De fasansfulla vedermödor som såväl den judiska som palestinska befolkningen genomgått – och alltjämt drabbas av – präglade inriktningen och allvaret i konferensen. En stark upplevelse blev den årliga tysta minut som proklamerats i Israel för förintelsens offer. Konferensen avbröts när sirenerna ljöd och många var djupt berörda av stundens allvar, där judiska och tyska delegater stod sida vid sida.

De två konferensdagarna innehöll plenarföreläsningar med presentationer följda av en ”discussant” som gav sina reflektioner på det som framförts. Det gavs också parallella kliniska work-shops. May Nilsson, Ericastiftelsen, presenterade en terapitimme med ett barn med autistiska drag. Jag var tillsammans med Bianca Lechevalier-Haïm, från Caen, handledare på en terapi med en ung man med begåvningshandikapp och autism, vars terapeut hade följt honom genom en lång rad av år och som nu stod inför ett uppbrott från såväl familjen som på sikt också från terapeuten. Förändringen som tvingades på denne unge man, var något som han hade uppenbart svårt att hantera.

...


 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster