Nr 22  2010 sid. 108–118

 
DET TVERRFAGLIGE TEAMARBEID
SOM BEHANDLINGSRAMME

Anders Landmark og Vibeke Lohne
 

    Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 

 

Anders Landmark, psykologspesialist, og Vibeke Lohne, klinisk sosionom og gruppeanalytiker IGA, arbeider begge ved vid Diakonhjemmet sykehus, avdeling BUP-Vest i Oslo, Norge. Tradisjonelt har behandlingen i det psykiske helsevern for barn og unge i Norge vært organisert som tverrfaglige team. Man har gjort dette for å ta vare på helhetstenkningen rundt pasienten. Det tverrfaglige teamet og drøftelser i disse har mange helt avgjørende funksjoner i saker som er komplekse og emosjonelt lada.

Fra Helsedirektoratet i Norge er det ønskelig at man organiserer behandlingen overfor barn og ungdom med tverrfaglige team som ramme. I den nye Veilederen for poliklinikker i psykisk helsevern for barn og unge fra Helsedirektoreatet (2008) understreker man betydningen av det tverrfaglige teamet som arbeidsform. I veilederen kan vi blant annet lese:

”De ulike faggruppene i poliklinikken bør bidra med sin profesjonsspesifikke spisskompetanse i det tverrfaglige samarbeidet. [...] Tverrfaglig samarbeid i klinikken er en arbeidsform som skal sikre god utnyttelse av ulik spisskompetanse (profesjonsbasert, metodebasert og personlig). Det bidrar til kvalitetssikring av tjenestene når alle medarbeidere har en viss ‘tverrfaglig kunnskap’, i den betydning at de har kjennskap til de andre profesjonenes kjerneområder, og at hver fagarbeider kjenner kollegaenes kompetanse.” (s.56-57)

Det er altså en intensjon fra helsedirektoratet om å opprettholde arbeidet i tverrfaglige team i det psykiske helsevern for barn og unge.

Når man organiserer seg i tverrfaglige team rundt en sak krever det en refleksjon rundt denne form for arbeidsform og møtevirksomhet. For eksempel, når det er flere behandlere inne i en sak er det viktig med en tenkning rundt de prosesser som kan oppstå innad i teamet. Wilfred Bions (1961) tenkning rundt grupper er nyttig for å forstå prosesser i alle typer grupper: terapigrupper, personalgrupper og prosesser i organisasjoner. Bion er også viktig for å forstå prosessene i teamarbeid.

Utgangspunktet for denne artikkelen er vår opplevelse av at teamarbeid nedprioriteres til fordel for krav om effektivitet og pasientgjennomstrømming. Det undervises lite om det tverrfaglige team som ramme og arbeidsmetode innenfor det psykiske helsevern. I denne artikkelen ønsker vi å drøfte 3 spørsmål:

  1. Hva er et tverrfaglig team og hvordan bør man organisere et team?

  2. Når er det hensiktsmessig å organisere behandlingen som et tverrfaglig team?

  3. Hvilke utfordringer man kan stå overfor ved å arbeide på denne måten?

I anledning drøftingen av disse spørsmålene ønsker vi å ta utgangspunkt i en gammel artikkel av en av pionerene innen psykisk helsearbeid med barn og unge i Norge, nemlig Nic. Waal. I 2009 er det 40 år siden boken ”Dr. Nic. Waal – Utvalgte faglige skrifter” (1969) ble publisert.

 

...


 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster