Nr 22  2010 sid. 119–131

 
PSYKODYNAMIKEN VÄNTAR PÅ SIN ANDRA VÅR

Intervju med fyra studerande på psykologprogrammet
Lars Fröjd, Linda Hellquist, Jenny Knutsson, Tobias Nordqvist
 

    Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 

Vad är psykodynamisk inriktning – PDT – när man går på psykologprogrammet på ett av Sveriges universitet? I redaktionen önskade vi få en bild av vad som lärs ut vid ett av våra lärosäten, Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet. I intervjun berättar fyra studerande, Lars Fröjd, Linda Hellquist, Jenny Knutsson och Tobias Nordqvist, om sina erfarenheter av undervisningen i ämnet.

Hur kommer psykodynamisk teori och praktik – PDT – in i undervisningen på psykologprogrammet?

Lars Fröjd, Linda Hellquist och Jenny Knutsson går sin sista och tionde termin på psykologprogrammet vid Stockholms universitet och Tobias Nordqvist är klar sedan i höstas, med några få moment som återstår. Hans studiegrupp har fått chansen att delvis delta i den undervisning som förändrats i ämnet PDT under senaste åren och har därför varit med i vissa undervisningsmoment tillsammans med Jenny, Linda och Lars.

På vår fråga om hur psykodynamiskt synsätt kommit in i utbildningen till psykolog berättar de fyra psykologstuderande följande:

Introduktionskursen till både PDT (Psykodynamisk psykoterapi) och KBT (Kognitiv beteendeterapi) sker under termin fem på den 10 terminer långa utbildningen, som efter ett års praktisk tjänstgöring (PTP) leder fram till en legitimation som psykolog. Redan från första stund fanns en klyfta mellan KBT-förespråkare och de som funderade på att välja en PDT-inriktning. Det var en stämning både i lärarkåren och bland de studerande präglad av att antingen ”höll man på” KBT eller så var man PDT-”anhängare”, något som stundtals gjorde diskussioner och ställningstaganden inför valet av inriktning komplicerade. I den studiegrupp som de tre i samma klass deltagit i fanns dock ett ifrågasättande av detta val. Varför kunde man inte som studerande få pröva på båda inriktningarna för att därefter kunna bilda sig en mer grundad uppfattning om vilka terapimetoder som passade bäst för var och en? På utbildningen kan man numera byta ut några poäng vid universitet mot externt givna kurser. Lars berättar att han valde en beteendemedicinsk kurs med inslag av praktik inom primärvården vid Karolinska institutet, något som lett till att han fått en tydligare inblick i den metodiken. Men, betonar Lars, även om han utför en behandling med KBT-metoder, så är han ändå dynamiskt inriktad avseende hur han ser på patientens symtom i dennes livssituation.

Det var först under den femte terminen som en mer tydlig information fanns tillgänglig som kunde bilda underlag för det val som den studerande skulle göra för sitt kliniska arbete med patienter under handledning. I slutet av termin sex gjordes det aktiva valet och terminen efter startade patientarbete under handledning. I den studiegrupp som Jenny, Linda och Lars deltagit i var det 10 som valde PDT av ett 40-tal studerande och i Tobias grupp 17.

I dagens samhälle råder en kraftig betoning på KBT som framhålls som en evidensbaserad metod, medan kunskaper och information om evidens för PDT inte är lika spritt. Många av de studerande uppfattade att valet mellan de två inriktningarna inte var möjligt. Måste man vara realist och ta en KBT-inriktning för att sedan kunna få en PTP-tjänst (handlett och avlönat obligatoriskt, legitimationsgrundande praktikår) för att ens få en chans att komma in på arbetsmarknaden som psykolog?

...


 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster