Nr 22  2010 sid. 67–76

 
DRÖMMAR OCH DRÖMARBETE
Några tankar om psykodynamiskt tänkande

Cristina Penaloza
 

    Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 

Drömmar och drömarbete, både i teori och i klinik, är utgångspunkten för denna artikel. Diktens värld och psykoanalytiskt tänkande vävs samman i ett försök att belysa komplexiteten och rikedomen i det psykodynamiska perspektivet. Cristina Penaloza arbetar som privatpraktiserande psykoterapeut och psykoanalytiker i Stockholm.

 

Det finns någonting som ingenstans passar
och ändå är inte påfallande
och ändå bestämmer
och ändå är utanför
Det finns någonting som märks just när det inte märks
(som tystnaden)
och inte märks just där det vore märkbart
ty där förväxlas det (som tystnaden) med annat

                                                          (Färjesång av Gunnar Ekelöf)

Jag har valt ovannämna dikt av Gunnar Ekelöf som utgångspunkt för mina reflexioner. I sin komprimerade form väcker dikten associationer till hur drömmar och drömarbete kan beskrivas. Denna artikel, också i komprimerad form, är ett försök att belysa psykodynamiken i drömlivet.

Det finns någonting som ingenstans passar…

Psykoanalysen och det psykodynamiska tänkandet tycks idag vara någonting som ingenstans passar. I alla fall om vi lyssnar till beslutfattare inom vården och iakttar den allmänna trenden i samhället. Att människan är en komplex varelse, att det finns mycket i själens innersta skrymslen som är svårt att förstå, tycks inte rymmas i rationalitetens värld. Lösningar för mänskligt lidande ska vara snabba och billiga. Tyvärr finns det inte några genvägar i arbetet att utvecklats som människa. Och jag undrar, är det rädslan för att konfronteras med våra brister eller illusionen att leva utan brister som är vilseledande?

Kanske var det någon liknande tanke som väckte Freuds nyfikenhet i början av 1900-talet när han begrundade våra djupaste önskningar i sin bok Drömtydning (Freud 1900). I texten brottades han med inlevelse och sökande efter teoretisk förståelse, med begreppens stringens och flexibilitet. Han blev hårt kritiserad för sin nyfödda vetenskap men gav inte upp. Från kroppens anatomi kom Freud i kontakt med något som inte tillät sig beskrivas enbart i somatiska termer. Istället öppnade han en väg för förståelse av omedvetna processer. Detta luriga omedvetna, som alltid är på fel plats, vid fel tillfälle och som spelar oss ett spratt när vi minst anar, i vaket- och i drömtillstånd.

”Det är crazy”! säger Kina 15 år, när hon berättar en av sina drömmar. Efter ett kort uppehåll börjar hon en måndagstimme med att säga: ”Det är crazy! Jag har haft värsta drömmen i natt. Jag är här, i det här rummet… nej… jag är hemma hos min kompis Li. Jag tror att min lillasyster är också med någonstans. Vi pratar och skrattar åt något och då kommer min mamma in. Hon tittar konstigt på mig. ’Mammas blick’ tänker jag i drömmen, den blicken driver mig till vansinne. Plötsligt är jag här, i det här rummet och ligger med Leo, en kille jag känner från skolan.

...


 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster