Nr 7.  2002 sid. 62–79

Relationsbehandling
vid en spädbarnsverksamhet

Att skapa förutsättningar för livsavgörande möten

 

    Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 

Kay Karlsson, Anna Malmquist Saracino, Eva Norling Bergdahl

 

Kay Karlsson, leg. psykolog leg. psykoterapeut, Anna Malmquist Saracino, socionom, leg. psykoterapeut, gruppanalytiker, Eva Norling Bergdahl, leg. psykolog leg. psykoterapeut. Artikelförfattarna är medarbetare på Spädbarnsverksamheten Maskan i Stockholm.

Spädbarnsverksamheten Maskan är en BUP-verksamhet inom NLPO, Södra Stockholms verksamhetsområde i Stockholms läns landsting och har funnits sedan 1989. Maskan är, i likhet med andra spädbarnsverksamheter, sprungen ur ett behov av en mellanvårdsform för intensiv behandling riktad till spädbarnsfamiljer med stora relationsproblem. Målgruppen är de spädbarnsfamiljer där det inte är tillräcklig hjälp med polikliniska samtal hos BVC-psykolog, men där heller inte institutionsvistelse eller sjukhusinläggning är en adekvat behandlingsåtgärd.

Med gruppen som hållande ram bearbetas hinder för relationsutvecklingen. Två gånger i veckan under tre timmars tid deltar mödrar och spädbarn i grupp. Mödrarna kommer ytterligare en gång per vecka för ett enskilt samtal, under i genomsnitt ett halvt års tid. Fäderna deltar kontinuerligt i behandlingen i månatliga familjesamtal.

Verksamhetens målsättning är att, med både psykoterapeutiska och psykoedukativa metoder, behandla relationsstörningar mellan mödrar och barn under det första levnadsåret. Metodiken vilar på tre ben — gruppsamvaro, enskilda psykoterapeutiska samtal med mor och barn samt direkt och konkret samspelsbehandling.

En individuell planering utarbetas innan behandlingen påbörjas. Fokus för arbetet och en målsättning för behandlingen sätts upp i samråd med familjen. Eventuell samverkan med samarbetspartners från vuxenpsykiatri, socialtjänst och/eller barnsjukhus görs upp vid behandlingens start. Arbetet följs upp kontinuerligt varje månad med familjen och i förekommande fall tillsammans med samarbetspartner.

Behovet av intensiv behandling på spädbarnsverksamhet har visat sig bestå av cirka en procent av samtliga spädbarnsfamiljer i en storstadsregion. För Maskans del betyder det ungefär 60 familjer per år, vilken överskrider verksamhetens kapacitet, år 2001 togs 24 familjer emot för behandling. Enligt en utvärdering från 1997 fick nio av tio spädbarnsfamiljer i behandling hjälp med relationen till barnet. Barnen hade utvecklats och samspelet mellan mamma och barn hade kommit igång. Den goda effekten kvarstod tre år efter behandlingstidens slut.

...


 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster