Nr 8.  2003 sid. 51–66

 

En studie i behandling av störande beteende

Pia Eresund
 

    Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 

Våren 2002 disputerade leg. psykolog, leg. psykoterapeut Pia Eresund på en avhandling i pedagogik vid Stockholms universitet: "Att behandla störande beteende. Metodutveckling i barnpsykoterapi." I denna artikel sammanfattas avhandlingen för Mellanrummets läsare.

Vissa barn har svårt att anpassa sig till sociala regler, vill bestämma allting och får utbrott när de inte får sin vilja fram eller misslyckas med något. De kan vara såväl verbalt som fysiskt aggressiva och har mycket svårt att fungera i grupper. De har inte tålamod att träna på färdigheter och kommer ofta trots normal begåvning efter i skolarbetet. Uppföljningsstudier visar att problemen ofta förvärras med tiden. Många hamnar som vuxna i missbruk, kriminalitet eller psykisk sjukdom (Engqvist, 2002). Ju yngre barnen är när störningen först diagnostiseras, desto sämre är vanligen prognosen. När det antisociala beteendet debuterar i tonåren finns det ofta orsaker i den aktuella miljön som går att förstå och göra något åt. Därför är det angeläget att kunna erbjuda barn med sociala beteendestörningar effektiv behandling.

Blir de inte hjälpta av psykodynamisk psykoterapi?

Enligt amerikanska översikter är det främst kognitivt beteendeterapeutiska metoder (Parent Training, Social Skills Training, MST) som ger resultat. Ytterst få utvärderingar av psykodynamisk terapi uppfyller dock de högt ställda kraven på randomiserat urval och kontroll- eller jämförelsegrupper, och i de få som gör det, handlar det vanligen om korttidsbehandling utförd av studenter. Endast ca 5% av den forskning som hittills gjorts på barnterapi gäller psykodynamisk psykoterapi (Kazdin, 2000; Boalt Boëthius & Berggren, 2000).

Att evidensbasering saknas betyder således inte att psykodynamisk behandling har visat sig ineffektiv – men det finns inte heller några bevis för att den är effektiv.

...


 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster