Nr 1. 1999 sid. 71–72 


 

    Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 

från Grodan är rädd av Max VelthuijsNÅGRA EXEMPEL PÅ BARN OCH PSYKOSOMATIK OCH HUR DE SKILDRAS I BÖCKERNAS VÄRLD

"Grodan är rädd" är en av flera barnböcker, som på ett ömsint och fint sätt, skildrar hur känsloliv och somatik kan te sig. Så som ofta, inom barnlitteraturen, är det djur som får klä gestalt och kring vilka handlingen utspelas. l boken "Jag gör dig frisk, sa lilla Björn" får läsaren följa lilla Tiger. Lilla Tiger kan till en början varken stå eller gå och känner sig allmänt ynklig. Tack vare allehanda finurliga knep, och stöttning av vännen lilla Björn, blir lilla Tiger till slut alldeles frisk och full av livslust.

Selma Lagerlöf har i boken "Mårbacka" skildrat sin barndom. Selma Lagerlöf, som sedan tidig ålder inte kunnat gå, reser med familjen till Strömstad. En spännande och sällsynt paradisfågel blir lockande för Selma när hon, med hjälp av en kajutpojke, lyckas ta sig ombord på det fartyg där fågeln finns. Och se, genom ett under, förvandlas Selma till en både stående och gående flicka.

Att lek och fantasi är livsbejakande för barn, blir tydligt när Astrid Lindgren skriver om "Prinsessan som inte ville leka". Här berättas om den lilla prinsessan, Liselotta, som trots leksaker i mängd, bara blir glåmigare och allt ledsnare. "Drottningen tänkte att prinsessan Liselotta var sjuk och ringde efter prinsessans egen doktor, som genast kom och gav en ny sorts medicin. Nu skulle hon säkert bli pigg och glad och börja leka, trodde doktorn. Men nej, ingenting hjälpte".

Det är först när prinsessan Liselotta möter en livfull liten lekkamrat som hennes besvär försvinner. "Och mamma drottningen ser sin dotter så skär om kinderna".

Och så till sist boken med den underbara titeln "Sigge surar". Redan på fram- sidan möter man surmulne Sigge som känner sig överkörd och tycker att absolut ingen lyssnar på honom. Det är först när hans föräldrar förstår att även lille Sigge har känslor, som hans och hela hans familjs tillvaro förbättras.

Litteratur

Janosch. (1985) Jag gör dig frisk, sa lilla Björn. Stockholm: Berghs Förlag AB. Lagerlöf, S. (1944) Mårbacka. Stockholm: Bonniers Förlag.
Lindgren, A. (1949) Prinsessan som inte ville leka. Nils Karlsson - Pyssling. Stockholm: Rabén & Sjögren Bokförlag.
Steig, W. (1991) Sigge surar. Stockholm: Rabén & Sjögren Bokförlag.
Velthuijs, M. (1994) Grodan är rädd. Stockholm: Berghs Förlag AB.

May Nilsson, redaktionen

 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster