Nr 10.  2004 sid. 116–119

UNDER TAKÅSARNA I ÖREBRO
Rådgivningsbyrå med rum för unga vuxna

Intervju med Gun-Britt Arnlund, 
Margareta Eriksson och Charlotte Persson
 

    Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 

Under senare år har alternativa möjligheter växt fram för ungdomar i behov av råd och stöd. På några håll, däribland i Örebro, tar kyrkans familjerådgivning emot ungdomar för både kortare och längre samtalskontakter. Familjerådgivarna Gun-Britt Arnlund, Margareta Eriksson och Charlotte Persson berättar i intervjun om den verksamheten som bedrivs vid Församlingarnas Rådgivningsbyrå inom Svenska Kyrkan i Örebro.

   Svenska Kyrkans gula hus, beläget "på norr" i centrala Örebro, skiner i kapp med solen när jag en eftermiddag i februari kommer på besök. Jag är på väg till Församlingarnas Rådgivningsbyrå för att höra om deras verksamhet med ungdomar och unga vuxna. Svenska Kyrkans hus, som invigdes i november 2003, inrymmer flera olika verksamheter, däribland Rådgivningsbyrån. Det luktar nytt och gott av oljat trä och linne när jag tar mig uppför trapporna till Rådgivningsbyrån, som är belägen högst upp i huset, under takåsarna. I helt nya, mycket smakfullt inredda lokaler tar de tre familjerådgivarna Gun-Britt Arnlund, Margareta Eriksson och Charlotte Persson emot.

   Gun-Britt, som är föreståndare, berättar att verksamheten funnits i Örebro sedan 1976. Svenska Kyrkan har liknande verksamheter på flera håll i Sverige. Det vanligaste är att man tar emot par och familjer i kris, framförallt i samband med relationsproblem. I Örebro har alltsedan starten även enskilda, också ungdomar, varit välkomna, vilket länge var unikt. Samtalen är kostnadsfria än så länge och man behöver inte vara medlem i Svenska Kyrkan för att få komma till mottagningen.

   Det har blivit allt vanligare att ungdomar söker sig till mottagningen. Margareta nämner att många kommer på rekommendation från skolkuratorer. Man arbetar mest med unga vuxna, men även ungdomar under 18 år förekommer. Det händer att man arbetar med unga par, och ungdomar kan också komma tillsammans med sina föräldrar när hela familjen är i kris. Under 2003 tog man emot 23 ungdomar under 20 år.
Charlotte fortsätter med att berätta om hur man arbetar. Verksamheten vilar på den psykoanalytiska, psykodynamiska teorin, och man arbetar via samtalet. Man arbetar fokuserat, ofta utifrån en pågående kris. Kontakterna blir därför ofta korta, 4–6 gånger, men det råder en stor frihet i behandlingsupplägg, så det är heller inte ovanligt med längre kontakter.

...


 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster