Nr 10.  2004 sid. 86–94

FRÅGA ANONYMT PÅ
www.bup.nu

Marie Giron och Anders Kärnekull
 

    Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 

    

Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Stockholm har sedan 1998 drivit en informationsplats på Internet – www.bup.nu. Leg. psykolog, leg. psykoterapeut Anders Kärnekull är hemsidans redaktör. Leg. psykoterapeut, socionom Marie Giron, Södermalms BUP, är en av dem som besvarar frågor från ungdomar på hemsidan. I artikeln beskriver de sina erfarenheter av att möta ungdomar på nätet.

   Initiativet till BUP:s webbplats togs av dåvarande Beställarenheten vid Stockholms läns landsting. I en förstudie skrev Anders Olsson (1997):

"Under de senaste åren har Internet slagit igenom och blivit ett seriöst alternativ i informationsvärlden. Framförallt är det ungdom som kommit att använda Internet i allt större omfattning. Antalet användare ökar kontinuerligt. Att kunna erbjuda ungdomar information och svara på frågor från PBU:s arbetsområde i detta media skulle kunna bli ett bra komplement till PBU:s verksamhet idag."

   Idag använder praktiskt taget alla ungdomar Internet, både för att skaffa information och för att träffa varandra.

   På hemsidan finns olika slags information om BUP, fakta och reportage. Det finns två interaktiva delar, som besökarna själva använder: en anslagstavla och ett forum. På anslagstavlan kan besökarna skriva korta meddelanden till varandra. De kan använda färg, olika typsnitt och bilder. Det brukar komma några nya inlägg varje dag – ibland många. Forum är också en plats där man kan skriva lite längre inlägg till varandra. Ungdomar kan också skriva och skicka in frågor anonymt till BUP. Varje vecka publiceras ett urval frågor med svar från BUP-medarbetare. Alla frågor/svar samlas i ett "bibliotek" dit man kan gå och läsa – kanske kan man hitta "sin fråga" redan besvarad. Idag finns ca 4 000 frågor/svar i "biblioteket".

Vilka besöker sajten?

Under 2003 besöktes sajten mellan 11 000 gånger/månad och 22 000 gånger/månad. Den senare högsta siffran var under november. All besökstid tillsammans var i november 916 timmar. Många besök är korta – ca 80 % under två minuter och mest aktivitet är det på sidorna med frågor och svar. En tredjedel av besöken var endast på sidorna med frågor och svar.

   Tittar man på vilka som skickar in frågor så vet vi sedan tidigare (Hilldoff, 2003) att det var mest flickor – ca 80 % och medelåldern var 15,5 år. Dessa siffror vet vi eftersom man fyller i ålder och kön när man skickar in en fråga.

   Vi har gjort små "läsarundersökningar" genom att ställa frågor på webbplatsen som besökarna kan besvara om de vill. Oftast har mellan 500–1 000 besökare lämnat svar beroende på hur länge frågan legat uppe. Svaren är svåra att generalisera eftersom vi inte alls vet hur urvalen går till. Enligt svaren på frågan: Var bor du? – så kommer 39 % av besökarna från Stockholm, 9 % från Göteborg och resten från övriga landet. Enligt svaren på frågan: Har du haft kontakt med BUP/PBU? – så har 39 % aldrig haft kontakt, 26 % har kontakt "nu" och 39 % "tidigare". På frågan "Har du någon vuxen du kan vända dig till i förtroende?" – svarade 44 % "ingen", 39 % "någon" och 17 % "flera".

...


 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster