Nr 10.  2004 sid. 95–98

 

ELEONORAGRUPPEN

Intervju med Anne-Sofi Anlén och Gun Lannerström
 

    Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 

I artikeln intervjuas socionomerna Anne-Sofie Anlén och Gun Lannerström som för åtta år sedan startade Eleonoragruppen i Linköping, en privat mottagning där man arbetar med frågor rörande alkohol- och drogbaserad problematik. Eleonoragruppen arbetar bl.a. med gruppbehandling för barn och ungdomar till alkoholister.

   Eleonoragruppens verksamhet består av stöd och behandling för anhöriga till personer som utvecklat alkoholism eller annat drogberoende. Mottagningen arbetar med grupper för barn, tonåringar och vuxna. I arbetet ingår också enskilda samtal, anhörigveckor för vuxna anhöriga till alkoholister, lägerveckor för barn och tonåringar samt motivationsarbete för att söka hjälp för personer som utvecklat alkoholism. Gruppen arbetar även med konsultation och utbildning. Eleonoragruppen drivs som en privat mottagning och har ett avtal med kommunen, som innebär att de som bor i Linköpings kommun kan vända sig till Eleonoragruppen anonymt och kostnadsfritt. Personalgruppen består av sex personer med olika yrkesbakgrund såsom socionom, teolog och alkoholrådgivare.

   För åtta år sedan startade Ann-Sofie och Gun behandlingsgrupper för barn mellan 6–8 år. Den metod som används kallas "Children are people too", ett stödprogram utarbetat i USA för barn till alkoholister. För närvarande finns nio pågående grupper med barn och tonåringar i åldrarna 4–19 år. Varje vecka kommer ca 60 barn och tonåringar till Eleonoragruppen.

   Jag möter Ann-Sofie och Gun i deras vackra mottagning, som ligger i ett sekelskifteshus centralt i Linköping. Det råder en öppen, positiv och lugn atmosfär. Ungdomar och personal kommer och går och hejar glatt på varandra. Min intervju handlar om tonårsgrupperna. Tonåringarna kommer till Eleonoragruppen efter rekommendation från skolhälsovården, socialförvaltningen, ungdomsmottagningen, BUP eller vänner och bekanta till familjerna.

   Gun och Anne-Sofie berättar entusiastiskt om hur kännedom om verksamheten sprids från mun till mun. Uppskattningsvis söker 80 % av de familjer som kommer till Eleonorgruppen på eget initiativ. De träffar inledningsvis alla nya tonåringar individuellt. Vid några tillfällen har de stått inför fullbordat faktum, som när någon tonåring har tagit med sig en kompis direkt till gruppen. Urvalet till gruppen beror på ålder och mognadsnivå. Grupperna är åldersindelade och blandade beträffande kön. Föräldrarna bjuds alltid in så fort som möjligt för att få information om grupperna. Grupperna får inte vara för stora.

...


 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster