Nr 11.  2004 sid. 113–116
 
 

Hur ser situationen ut i våra grannländer?
DANMARK

Liselott Grünbaum og Anne Holländer
 

    Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 

DEN DANSKE UDDANNELSE
AF BØRNE- OG UNGDOMSPSYKOTERAPEUTER

Liselotte Grünbaum och Anne Holländer beskriver hur barn- och ungdomspsykoterapi på psykoanalytisk/psykodynamisk grund startat och utvecklats i Danmark. Liselotte är registrerad MSc. i psykologi, specialist och handledare i psykoterapi och barnpsykologi. Hon handleder och undervisar på den danska barn- och ungdomspsykoterapiutbildningen. Liselotte är också dansk delegat i EFPP, och sektionskoordinator för barn- och ungdomssektionen. Även Anne är registrerad MSc. i psykologi, specialist och handledare i psykoterapi och barnpsykologi. Hon är medlem i Utbildningskommittén och undervisar på den danska barn- och ungdomspsykoterapiutbildningen. Anne är ordförande för FPAP (den danske fællesforening af de psykoanalytiske og analytiske psykoterapier) samt dansk delegat i EFPP. Båda är också privatpraktiserande.

I Danmark har vi, til forskel fra Sverige, ikke en formel samfundsregulering af kravene til psykoterapiuddannelserne, men udelukkende en professionsforankret regulering. Den børneterapeutiske tradition i Danmark førte i mange år en noget hensygnende tilværelse, når bortses fra enkelte ildsjæle, som vedholdende søgte at videreføre den tradition, der blev startet af Bodil Farup på den daværende, men siden nedlagte, børnepsykologiske klinik ved Københavns Universitet. Der foregik i disse år et vist psykodynamisk orienteret arbejde med børn, unge og forældre på en del børnepsykiatriske ambulatorier, amtskommunale rådgivninger for børn og unge samt Pædagogisk-Psykologiske rådgivninger. Men det første nødvendige grundlag for at genoplive en tidssvarende, systematisk børneterapeutisk tradition var begivenheder uden for Danmark, nemlig stiftelsen af the European Federation for Psychoanalytic Psychotherapy in the Public Sector (EFPP) i 1991.

Næste skridt var oprettelsen af et bredere selskab, DSPBU, i 1992. Formålet hermed var dels generelt at stimulere og udvikle interessen for psykoanalytisk psykoterapi med børn og unge i Danmark, dels at skabe den organisatoriske kraft og container for en kommende uddannelse. Foreningens første bestyrelse nedsatte i december 1992 den første uddannelseskomite med den opgave at planlægge og forberede den kommende uddannelse. Denne opgave viste sig langt mere kompliceret, end vi oprindeligt havde forestillet os. Det tog 5 år og et omfattende forarbejde med mange diskussioner af træningsfilosofier, uddannelsesstruktur, organisering af gruppe- og individuel supervision, læseplaner og ikke mindst alle de afgørende praktiske detaljer, som er knyttet til at opbygge en fungerende administration og finansiering. Vi brugte f.eks. megen tid på at undersøge offentlige og private finansieringsmuligheder, men måtte til sidst konstatere, at udefra kommende støtte ikke var mulig. Det er således fortsat et vilkår for den danske uddannelse, at den ikke må være mere udgiftskrævende, end at kandidaterne, eventuelt med bidrag fra arbejdsgivertilskud til efteruddannelse, selv kan finansiere deltagelsen. Man søgte desuden at skabe tilknytning mellem universitetet og uddannelsen, ud fra den opfattelse, at en sådan forbindelse ville være til gavn både for den praksisorienterede, postgraduate uddannelse og for universitetsmiljøet.

...


 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster