Nr 12.  2005 sid. 40–48
 

Föräldrabedömning - att genomföra den
och våga stå för den.

Eva Zachrison
 

    Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 

Eva Zachrison, socionom, leg. psykoterapeut, gruppanalytiker har en 35-årig klinisk erfarenhet inom barnpsykiatrin i Stockholm. Hon arbetar på Vasa BUP, en specialenhet inom Stockholms läns landsting vars uppdrag är att behandla barn som misstänks eller bekräftats varit utsatta för sexuella övergrepp. Under sina verksamma år har Eva bl.a. arbetat med föräldrar. Hon har under årens lopp utvecklat en strukturerad metod som hjälp i sitt arbete med att bedöma föräldrar.

Barnpsykiatrin har till uppgift att stödja, utreda och behandla barn som på något sätt behöver hjälp. I det arbetet har vi kontakt med barnets närmaste, och naturligt handlar det i första hand om föräldrarna. Uppdraget att behandla barnet får barnpsykiatrin oftast från dem. Det är med föräldrarna som vi ska förhandla och samarbeta för att indirekt hjälpa barnet. Barnpsykiatrin gör en bedömning av föräldrarnas resurser och värderar dessa i förhållande till barnets behov. Ibland görs bedömningen spontant och ibland görs den på basis av ett formellt uppdrag.

De som arbetar med barn har utvecklat en rad instrument för att bedöma barnets mognad, utveckling, begåvning osv. De som arbetar inom vuxenpsykiatrin har motsvarande instrument för att bedöma vuxna. Det finns forskning med kvalitetssäkrade frågeformulär till hjälp för att göra denna del av arbetet professionellt.

Att bedöma föräldraskap är annorlunda. Visst finns det en del forskning runt föräldraskap, men den samlade kunskapen utgör ingen egen vetenskap. Att göra en föräldrabedömning innefattar att möta två olika individer med deras olika ursprung och genetiska uppsättningar. Vidare bedöms föräldrarnas kommunikations- och samspelsmönster genom att se dem i relation till sitt barn och se relationen mellan föräldrarna. Målsättningen är att analysera föräldraskapet, vad barnet får av sina föräldrar, vad som saknas och vad som kan göras för att barnet och föräldrarna ska ha ett bättre liv tillsammans.

I mitt arbete med att möta och bedöma föräldrar har jag utvecklat en struktur för att underlätta denna svåra uppgift. Det är många föräldrars bestämda önskan att få veta hur de ”ska göra” med sina barn och vad de gör för ”fel”. De senaste åren har jag mest arbetat med barn som utsatts för någon form av övergrepp. Det har inneburit ny kunskap kring anknytningsprocesser och trauman och hur de påverkar föräldrabedömningen.

Processen med föräldrabedömning kan delas in i olika steg:

  1. Formulera uppdraget tillsammans med uppdragsgivaren

  2. Genomförandet

  3. Intervju med föräldrar – innehåll och struktur

  4. Analys av föräldrarnas omsorgsförmåga

  5. Sammanfattning av föräldrabedömningen

Formulera uppdraget tillsammans med uppdragsgivaren

Föräldrarna kommer med Kalle som har inlärningssvårigheter och mardrömmar. De vill veta hur Kalle skall bli av med sina symtom och önskar råd och förklaringar till hans problem. Ett kontrakt upprättas mellan bedömarna och föräldrarna för att undersöka Kalles symtom. Bedömningen innehåller både utredning av Kalle och hans symtom och föräldrarnas förmågor och förutsättningar att hjälpa Kalle. Fokus är Kalles inlärningssvårigheter och mardrömmar.

...


 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster