Nr 12.  2005 sid. 62–75
 

MIM i utredning och behandling

Britta Sundberg
 

    Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 

Britta Sundberg, leg. psykolog, arbetar på BUP-mottagningen i Örnsköldsvik och vid Umeå universitet. Hon har tillsammans med psykoterapeut och certifierad Theraplayterapeut Marianne Riska-Sundqvist, BUP i Umeå, arbetat med att utveckla MIM och Theraplay i Sverige. I artikeln beskrivs bedömningsmetoden MIM och hur den kan användas som separat bedömningsinstrument för samspel mellan barn och föräldrar. Artikeln bygger på en uppsats vid psykoterapeututbildningen i Umeå.

Bakgrund och historik

Marschak Interaction Method, MIM, är bedömningsdelen till be-handlingsmetoden Theraplay. Tillsammans är de en ny attach-mentbaserad samspelsmodell och det har under de senaste åren vuxit fram ett stort intresse för metoderna. Theraplay och MIM har utvecklats i USA under 60-talet och är numera spridda i ett flertal länder i Europa, Asien och Amerika.

MIM är ursprungligen en forskningsmetod, utvecklad av Marianne Marschak i början av 60-talet. Metoden benämndes Controlled Interaction Schedule, CIS, och avsåg att skapa förutsättningar till en strukturerad observation av föräldrar och barn. Syftet var att utifrån psykodynamisk teori, undersöka barnets imitation och identifikation samt föräldrabeteende i en strukturerad, kontrollerad miljö (Munns, 2000). Efterhand såg man det potentiella kliniska värdet, och CIS utvecklades till MIM, vilket praktiskt innebar att man tolkade föräldrabarn interaktionen utifrån de tolkningsdimensioner som används i Theraplay. På så sätt utvecklades ett bedömningsinstrument till behandlingsmodellen Theraplay.

Theraplaymetoden utvecklades i Chicago under sextiotalet som en del av ett välfärdsprogram, Chicago Head Start program, där uppdraget var att identifiera barn i behov av psykologisk behandling (Jernberg & Booth, 2001). De teoretiska grundtankarna var på den tiden inte så utvecklade, man arbetade praktiskt utifrån traditionell barnuppfostran och använde sig av de processer som finns i den sunda, tidiga relationen mellan föräldrar och barn. Bowlbys anknytningsteori låg i grunden som en inspirationskälla. Allteftersom har den teoretiska förankringen vuxit sig starkare och den har sin utgångspunkt i den psykodynamiska teoribildningen, framförallt från Kohuts teorier om självpsykologin och objektrelationsteori utifrån Winnicott (Jernberg & Booth, 2001). I dagsläget är intresset för forskning och teori mycket stort. Theraplayinstitutet i Chicago har ett utbyte och samarbete med företrädare för nya intressanta teoribildningar inom attachmentforskning och utvecklingspsykologi, t.ex. forskaren Dan Siegel som intresserat sig för hjärnans och nervsystemets utveckling i samspelet barn och förälder. Sterns utvecklingsteori är också intressant i sammanhanget.

I Finland har samspelsmodellen vuxit sig stark. Där finns en Theraplayförening och man har arbetat fram former för utbildning, handledning och forskning. I Sverige är behandlingsmodellen fortfarande på ett tidigt utvecklingsstadium. Psykoterapeut Marianne Riska-Sundqvist, verksam vid Umeå Universitet och på BUP i Umeå fick höra talas om metoden på en barnpsykoterapikongress i Helsingfors 1999. Hon kom hem därifrån fylld av en stark entusiasm som smittade av sig på undertecknad. Tillsammans började vi utbilda oss och arbeta med metoden på BUP i Umeå under handledning av terapeuter från Finland och USA. Det var ett omvälvande, mycket intressant arbete och vi upptäckte att barn och föräldrar svarade mycket bra på behandlingen. År 2004 arrangerades en första Theraplay-MIM Workshop i Umeå med deltagare från skilda delar av Sverige.

...


http://www.theraplay.org/

 


 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster