Nr 14.  2006 sid. 119–130

 

Jagstrukturerande parterapi

Per-Axel Kristmansson
 

    Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 

Jagstrukturerande parterapi vid avstannad kris har utformats vid Familjerådgivningen i Umeå. Det är en modifiering av jagstrukturerande individualterapi för icke strukturerade personer och har utarbetats vid Psykoterapienheten i Härnösand under överläkare Palle Villemoes ledning. Metoden som Villemoes utvecklat bygger på den franske psykoanalytikern Jacques Lacans teorier. Enligt Lacan är det språket som strukturerar människan och med den jagstrukturerande behandlingsmetoden ges därför möjligheter att upprätta förmågan att kommunicera på ett sannare sätt. Artikelförfattaren har arbetat som familjerådgivare under många år och har också varit verksam som sexualrådgivare/terapeut. Han är numera pensionerad men fortsätter intressera sig för arbete med par.

Jagstrukturerande parterapi vid avstannad kris

Definitionen på avstannad kris är att neurotisk struktur är uppnådd, men att det finns ett eller flera trauman som inte har bearbetats. Då krisen/kriserna, av olika anledningar, inte arbetats med så har de stannat upp i reaktionsfasen. Avstannad kris är rikligt dokumenterad i litteraturen, men med många olika beteckningar. (Kristmansson, 2005). Ett av de mest kända är posttraumatiskt stressyndrom.

Enligt Villemoes (1998) har vid en avstannad kris det Lacanianska begreppet ”Fadersnamnet” (1989) troligen blivit upprättat, men trängts undan av att en eller flera kriser inte blivit genomarbetade. Personer med avstannad kris har ofta svårt att uttrycka känslor, klara av att ta emot tolkningar och se sin egen del i relationsproblemen. Det innebär att de har svårigheter att tillgodogöra sig terapiformer där tolkning, känslouttryck och konfrontationer ingår i metoden. Villemoes (1998) har visat att jagstrukturerande individualterapi är synnerligen effektiv vid sådan avstannad kris.

Bedömning

Par som söker parterapi är ofta i en akut kris (reaktionsfasen) vilket innebär att deras kommunikation liknar personers med avstannad kris i reaktionsfasen. För att kunna göra en adekvat bedömning är det viktigt att paren har möjlighet att komma ur en akut kris. Reaktionsfasen pågår i cirka fyra till sex veckor efter ett trauma (Cullberg, 1992). Par som lever i en långvarig konfliktsituation kan dock få en längre reaktionsfas på grund av de ständigt pågående bråken. De sistnämnda paren kan vara i en akut kris trots att de har haft en längre krisperiod.

De flesta kriterierna för avstannad kris kommer från ett utarbetat påståendeschema (Broström & Wiberg, 1986). Kriterierna för avstannad kris hos paren är svårigheter med att:

  • Uttrycka känslor inför varandra

  • Kommunicera klart och tydligt med varandra

  • Ta till sig tolkningar och konfrontationer

  • Kunna svara på frågor från partnern eller terapeuten utan att bli provocerad

  • Använda språket symboliskt/metaforiskt i parets kommunikation

  • Se sin egen del i relationsproblemet

  • Ta in partnerns åsikter/tankar och bearbeta dem konstruktivt

  • Engageras av ”om-” frågor, ex: ”Hur skulle det vara om ni hade semester en vecka?”

  • Berätta levande om en frånvarande person

  • Vara inkännande med partnern

  • Ifrågasätta sin livssituation genom att se sig själv som partnern, dvs. kunna både förenas och särskilja sig via språket

  • Sätta tydliga gränser mot varandra

  • Kunna lösa konflikter.

Par kan uppvisa en del av dessa kriterier utan att det behöver betyda avstannad kris, men om flera av kriterierna är uppfyllda, kan man misstänka att en avstannad kris finns. Klienternas egen berättelse om traumatiska händelser i deras liv, hur de har hanterat kriser och hur dessa har påverkat dem är också viktigt att beakta vid bedömningen.

...


 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster