Nr 14.  2006 sid. 146–149

   

Barnterapeuter i Prag

Jitka Pallas
 

    Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 

Jitka PallasI de forna östeuropeiska länderna var psykoterapeutisk behandling på psykoanalytisk eller psykodynamisk grund en omöjlighet. Efter de kommunistiska regimernas kollaps har trevande försök gjorts att starta och etablera utbildningar och klinisk praktik. Från Tjeckien berättar Jitka Pallas, som nu arbetar inom BUP, Stockholms läns landsting, om hur ett sådant arbete ser ut. Hon arbetar med handledning på ett barnhem i Tjeckien och samarbetar med den grupp barn- och ungdomspsykoterapeuter som nu finns i Prag.

Under 90-talet har en handfull professionella i Prag utbildat sig i psykoanalytiskt orienterad barnpsykoterapi. De har också bildat en förening som nu är medlem i EFPP (European Federation for Psychoanalytic Psychotherapy). Jag har intervjuat två av medlemmarna, Marie Koprivová och Ivana Ružicková, som båda är barnpsykiatriker samt psykoanalytiker och arbetar med barn- och ungdomsterapi i Prag. En av dem är född i mitten av 40-talet, vid andra världskrigets och den tyska ockupationen slut. Den andra är född på 50-talet, när landet lamslagits av kommunistisk terror. Även undertecknad är född under de åren och flydde landet på 70-talet, efter några år av förföljelse. Många av våra kollegor och nära och kära är av judisk börd. Vår del av världen har hemsökts av olika katastrofer och håller nu på att hämta sig igen.

          
Marie Koprivová                           Ivana Ružicková

Jag frågade Marie och Ivana hur de kom på tanken att bli barnterapeuter med psykoanalytisk inriktning och hur det är att arbeta som barn- och ungdomsterapeut i Prag idag. Svaren leder oss flera decennier tillbaka.

Den officiella ideologin i Tjeckoslovakien efter år 1948 var strikt materialistisk, med föga utrymme för funderingar över det själsliga livet. Den psykoanalytiska inriktningen och tänkandet uppfattades som en borgerlig irrlära med skadlig inverkan på den nya socialistiska människan och psykoanalysen var förbjuden. Sigmund Freud var född i en stad som ligger i dagens Tjeckien och psykoanalysen hade sitt starka fäste i Prag redan före Andra Världskriget. Den psykoanalytiska föreningen "gick under jorden", men var på olika sätt verksam under alla år av diktaturen.

Marie är en av dem som tidigt fick kontakt med psykoanalytiskt tänkande kollegor, i första hand genom olika läkare i sin släkt. Under 80-talet har hon gått både i analys och utbildat sig till psykoanalytiker. Hon har sedan tidigt 70-tal arbetat som barnpsykiater, men det dröjde innan hon kunde arbeta i Prag och specialisera sig på arbete med barn. De första åren av sitt yrkesliv fick hon inte välja arbetsplats eller inriktning, utan blev skickad till ett stort psykiatriskt sjukhus på landet, med ansvar för upp till tusen inneliggande vuxna patienter. Så småningom har tankar om gruppbehandling fått utrymme i psykiatrin i Tjeckien och Marie har på så sätt kunnat arbeta bl.a. med kroniskt psykotiskt sjuka kvinnor. I Prag kom Marie så småningom till ett barnsjukhus där en barnpsykiatriker, med intresse för barns inre liv, var verksam. Han har varit som spindeln i nätet för alla som ville hitta nya sätt att tänka och nya former för behandling under de av diktaturen givna villkoren. Den skola han bildade har hjälpt många professionella att utveckla nya vägar. I Prag fann Marie bl.a. en mer "liberal" syn på behandling av tonåringar som hon har haft möjlighet att arbeta med.

...


 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster