Nr 14.  2006 sid. 171–172

  
Tonårstid
av Björn Wransjö och
Majlis Winberg Salomonsson

 

    Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 

Nu har en ny bok om tonåringar och deras liv utkommit. Den förhandsanmäldes i förra numret av författarna själva, Björn Wrangsjö och Majlis Winberg Salomonsson. Anders Wellsmo, från redaktionen, som länge arbetat med tonåringar, skriver här om boken.

I förra numret av Mellanrummet läste vi i flera artiklar om hur barnterapin har det idag. Den bild som framkommer är att barnterapin på olika sätt är ifrågasatt. Mina erfarenheter som handledare inom barnpsykiatrin är den att barnpsykoterapi lever ett ganska undanskymt liv. På flera mottagningar är terapimaterialet nerpackat för att det inte använts på lång tid. Vi får hoppas att den trenden vänder. Tonårsterapier däremot har alltmer kommit att bli en betydande del av behandlingsinnehållet på många mottagningar. För 15–20 år sedan var det tvärtom, då ansågs ungdomar svåra att behandla psykoterapeutiskt och fick därför ingen adekvat hjälp. Det är glädjande att den utvecklingen har kunnat ske och att det idag hålls konferenser och startas speciella enheter för ungdomar och unga vuxna. Det motsvarar det behov som finns. Vi kan ofta läsa om att den psykiska hälsan för många ungdomar är dålig och att behovet av psykoterapeutiska insatser för den åldersgruppen är extra viktiga.

När nu Björn Wrangsjös och Majlis Winberg Salomonssons bok Tonårstid, utveckling, problem och psykoterapeutisk behandling, från bokförlaget Natur och Kultur, har utkommit är jag beredd att utropa – äntligen! Vi har under en lång tid varit utan en svensk bok om adolescensutveckling och behandling av ungdomar. Den senaste som jag kan påminna mig om är Göran Schedins utmärkta bok från 1977, Ungdomsutveckling och psykoterapi. Sedan den kom ut har det hänt en hel del. Daniels Sterns olika självaspekter har tillfört förståelsen för ungdomars utveckling viktiga aspekter. Affektteorin ger oss begrepp som förfinar vår förståelse för och kunskap om hur olika känslor utvecklas. Anknytningsteorins utveckling hjälper oss att se vilka mönster som finns i den unges anknytningsrelationer. Mose Laufer har också gett oss viktiga psykoanalytiska bidrag till förståelse av ungdomars utveckling och behandling. Och ny litteratur i ämnet kommer ständigt.

I ”Tonårstid” finns det en bred och uppdaterad utvecklingspsykologisk genomgång. Det är tydligt att författarna vill lyfta fram utvecklingspsykologin som den centrala och självklara grunden i psykoterapeutisk behandling av ungdomar.

...


 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster