Nr 14.  2006 sid. 177–178

   

Föreläsning med Peter Fonagy

 

    Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 

Peter Fonagy är verksam som direktor vid Sub-Department of Clinical Health Psychology, University College och verkställande direktör för Anna Freud Centre, båda institutionerna är belägna i London. Fonagy är aktiv forskare inom det utvecklingspsykologiska och psykoterapeutiska fältet och är upphovsman till åtskilliga artiklar och böcker.

I januari 2006 föreläste Peter Fonagy på en konferens i Stockholm, organiserad av Riksföreningen Psykoterapicentrum, på temat ”Psychotherapy for Borderline Personality Disorder – New advances in mentalization based treatment”. Powerpointmaterial från föreläsningen kan laddas ned kostnadsfritt på Internetadressen http://www.psychol.ucl.ac.uk/psychoanalysis/mbt_training_jan06.pdf.

Fonagy kommenterade skämtsamt sin generositet med materialet och menade att han gillar att tillämpa principen ”copyleft” istället för ”copyright”. Jag kan varmt rekommendera den intresserade att ta en titt på länken ovan, det går även att hitta dit via RPC:s hemsida http://www.riksforeningenpsykoterapicentrum.se (www.rpc.nu).

Individer som diagnosticerats med borderline personlighetsstörning betraktas ofta som svåra att hjälpa inom psykiatrin. Många psykoterapeuter har erfarenhet av att behandlingskontrakt och övriga ramar ständigt utmanas av de starka känslostormar och utageranden som brukar behöva hanteras i och omkring behandlingen.
Tillsammans med Anthony Bateman har Fonagy utarbetat riktlinjer för fokus i verksam psykoterapi vid borderline personlighetsstörning. Fonagy beskrev att deras s.k. ”Mentalization based treatment”, MBT, är en evidensbaserad behandlingsform som har visat mycket goda resultat för patientgruppen. Han tolkar resultaten av genomförda studier som att MBT ger bättre hjälp för dessa patienter än andra terapiformer, som t.ex. DBT –”Dialektisk beteendeterapi”. Ett viktigt budskap till psykoterapeuterna i publiken var att det visat sig att en icke anpassad terapiteknik riskerar att aktivt skada denna grupp av patienter, som då lätt kan hamna i en negativ överföringssituation där de t.ex. känner sig beroende, missförstådda och övergivna i terapin. Fonagy menar att den överordnade principen för behandlingen vid borderlinetillstånd bör vara att hjälpa patienten återerövra sin förmåga att mentalisera.

Mentalisering

Begreppet mentalisering innebär enligt Fonagy egentligen inte något nytt, utan tjänar som ett samlingsbegrepp för en psykisk aktivitet genom vilken beteenden och inre tillstånd ges mening och länkas samman. Resultatet blir att handlingar upplevs som intentionella och styrda av inre tillstånd. Begreppet sammanfattar många viktiga funktioner som redan definierats och benämnts med hjälp av annan terminologi utifrån olika teoretikers perspektiv och kliniska erfarenheter. Några exempel på angränsande och överlappande begrepp är reflektion, empati, insikt, självobservation, ”potiential space” m.fl.

Mentaliseringsfunktionen är central för förmågan att uppleva, dela och utbyta inre erfarenheter med andra – på ett sätt som känns meningsfullt. En definition av mentalisering enligt Fonagy är följande:

Mentalizing is a form of imaginative mental activity, namely, perceiving and interpreting human behaviour in terms of intentional mental states (e.g. needs, desires, feelings, beliefs, goals, purposes and reasons).

För att ingå i goda relationer, och därmed ha ett socialt välfungerande liv, krävs uppmärksamhet på både andras och egna inre processer. För att må bra i en relation behövs förståelse och tolerans för olika sorters känslor, både hos sig själv och andra. När mentaliseringen inte fungerar förlorar patienten sin förankring i sig själv och kan inte reglera sina känslor. Vid tillstånd som präglas av bristande mentaliseringsförmåga påverkas också förmågan att tänka och mer primitiva sätt att fungera gör sig gällande.

...


 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster