Nr 16.  2007 sid. 102–112

Om föräldraskapet och familjen i boken "Barnpsykoterapi och dess relationella dimensioner"

Sari Granström
 

    Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 

Sari Granström, barn- och ungdomspsykiater och vuxenpsykiater, leg. psykoterapeut arbetar vid Ericastiftelsen i Stockholm som överläkare och ansvarig för den kliniska verksamheten. Hon har finska som modersmål och hon har fått möjligheten att ta del av en helt ny bok om barnpsykoterapi och föräldraarbete. Hon har översatt och sammanfattat ett kapitel i boken som handlar om föräldraskap och arbete med föräldrar.

Under våren 2007 utkommer i Finland en helt ny, omfattande och intressant bok i barnpsykoterapi. Bokens titel blir i svensk översättning ”Barnpsykoterapi och dess relationella dimensioner” och ges ut av Therapeia-stiftelsen. Den är sammanställd av Marja Schulman, Mirjam Kalland, Anna-Maija Leiman och Pirkko Siltala. Målgrupper för boken är barnpsykoterapeuter, studerande i barnpsykoterapi och andra som är intresserade av barnpsykoterapi. Författarna – ett 20-tal – är erfarna psykoterapeuter och psykoanalytiker. Alla är finländare med undantag av två, Anne Alvarez och Elisabeth Cleve, som har skrivit varsitt kapitel i boken. Jag har fått förmånen att i förväg läsa den delen av boken som handlar om föräldraskap och om arbete med föräldrar i samband med barnpsykoterapi.

Femte delen i boken heter (fritt översatt från finska) ”Föräldraskapet och familjen. När föräldraskapet försvåras. Hur kan vi hjälpa?”. I sju mycket intressanta avsnitt beskrivs olika aspekter på föräldraarbetet av nio psykoterapeuter:

  1. Om det sårbara föräldraskapet

  2. Föräldraarbetet som en del av barnpsykoterapin

  3. Familjens betydelse i det barnpsykoterapeutiska arbetet

  4. Barnet och förälderns insjuknande i cancer

  5. Det skrämmande föräldraskapets tragedi

  6. När barnet utnyttjas sexuellt

  7. Psykoterapi med adopterade och fosterhemsplacerade barn.

Jag har strävat efter att översätta olika uttryck så ordagrant som möjligt, så att läsaren kan få en uppfattning om hur terminologin används i Finland.

När det allra tidigaste föräldraskapet försvåras

Redan under graviditeten påbörjas relationen mellan barnet och föräldrarna. Tidiga barndomserfarenheter hos föräldrarna, erfarenheternas kvalité och eventuella brister ger den emotionella grunden till hur en förälder tar emot och tar hand om sitt spädbarn. Föräldrarnas egna relationsproblem kan ha långsiktiga följder för barnets utveckling och hur barnet i sin tur senare kommer att fungera i sin föräldraroll. Det lilla barnets unika sätt att möta sina föräldrar påverkar starkt den ömsesidiga relationens utveckling.

Om inte stora hinder uppstår, följer föräldrarna sitt barns utveckling på ett flexibelt sätt och lär sig av sina positiva erfarenheter och av sina misstag.

Vilka faktorer kan då försvåra och störa en förälders naturliga förmåga att ta emot sitt barn med öppna sinnen? Vad kan ses som riskfaktorer när det gäller relationen mellan barnet och föräldern? Redan under graviditeten kan fantasier om barnet och om föräldraskapet vara ett hinder för att barnet förutsättningslöst kan tas emot.

...


 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster