Nr 16.  2007 sid. 113–118

Föräldraskap över gränserna
– erfarenheter av arbete i
ett mångkulturellt team

Intervju med Hallunda BUP
 

    Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 


Eva Brick, Carina Löfberg och Sevil Bremer

Mellanrummet har intervjuat tre terapeuter med lång erfarenhet av arbete i ett mångkulturellt team inom Stockholms läns landsting som möter familjer med migrationserfarenhet. De berättar här om sitt arbete och vad som präglat det synsätt och gemensamma tänkande som länge utgjorde grunden för Hallunda BUP:s insatser. Numera har mottagningen ett större upptagningsområde och möter delvis nya patientgrupper.

Carina Löfberg är socionom och familjeterapeut. Hon arbetar på BUP i Botkyrka och är även verksam vid Rädda Barnens Centrum för barn och ungdomar i kris. Sevil Bremer är leg. psykolog och leg. psykoterapeut vid Rädda Barnens Centrum för barn och ungdomar i kris. Eva Brick är socionom och leg. psykoterapeut/familjeterapeut på BUP i Botkyrka. Hon driver även privatpraktik. Vi träffas på Evas mottagning på Södermalm i Stockholm för ett samtal om föräldraskap över kulturgränser. Eva, Sevil och Carina har alla tre arbetat länge på Hallunda PBU, numera BUP-mottagningen i Botkyrka. Sevil har lämnat mottagningen för att arbeta på Rädda Barnen, men hon är fortfarande engagerad i det mångkulturella arbetssättet.

Pionjärer med migration i fokus

Vi möter tre terapeuter som uttrycker stort engagemang i samhällsfrågor och har ett brinnande intresse för hur man kan möta de skiftande behoven i ett mångkulturellt område. Samtalet tar snabbt fart och vi får höra om den tid när mottagningen var ny och pionjärandan stark. De beskriver några olika arbetsprinciper eller inriktningar som de har gemensamt och som genomsyrade arbetet redan från start. Det är nätverksperspektivet, familj- och släktperspektivet som alltid finns med, liksom ett mångkulturellt tänkande och ett utifrån och inifrån tänkande. Ett språkteoretiskt perspektiv har också fungerat som ledstjärna för arbetet. Den strukturella familjeterapin lyfts fram som den ursprungliga inriktningen och där teman som rör föräldraskap, tregenerationsperspektiv och hierarkier framträder. Utformningen av arbetet vid mottagningen är ett resultat av ett gemensamt och medvetet tänkande skapat för de speciella villkor som rådde i norra Botkyrka. Nu, efter BUP:s omorganisation, är det annorlunda. Förändringarna har fört med sig att mottagningen betjänar ett större upptagningsområde med större variation mellan invånarna.

...


 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster