Nr 16.  2007 sid. 137–146

 
Får man bli gravid när man har HIV?

Intervju med Familjesociala mottagningen
 

    Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 

Vid Beroendecentrum i Stockholm finns Familjesociala mottagningen där bl.a. överläkaren och gynekologen Susanne Lindgren och barnmorskorna Ann-Britt Hjelm och Inger Ekman arbetar. De berättar här om hur graviditet och det blivande föräldraskapet påverkas när man är HIV-infekterad.

Vid beroendecentrum i Stockholm läns landsting finns Familjesociala mottagningen som samarbetar med Infektionskliniken, Kvinnokliniken och Barnkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge. Mottagningen är en specialistmödravårdsenhet, för gravida kvinnor med missbruksproblematik och man har också en annan målgrupp, gravida HIV-infekterade kvinnor.

Här finns en personalgrupp bestående av två gynekologer från kvinnokliniken och barnmorskor från Beroendecentrum som vänder sig till HIV-infekterade blivande mödrar. Mellanrummet har fått möjligheten att träffa överläkaren och gynekologen Susanne Lindgren och barnmorskorna Ann-Britt Hjelm och Inger Ekman för en intervju. Man har ett nära samarbete, med möjlighet till gemensamma ronder, med annan personal som de HIV-infekterade kvinnorna kommer i kontakt med. Det är personal vid Infektionsklinken, andra gynekologer, vissa barnläkare och barnsjuksköterskor på Barnkliniken, socionomer och psykiater. Man har funktionellt nära till angränsande enheter och som psykoterapeut associerar man till ett hållande, en ”containing function”, som underlättar den komplicerade och ångestväckande situation som vetskapen om HIV-infektionen ofta innebär för en blivande förälder.

Familjesociala mottagningen

Ett projekt för att nå gravida kvinnor med missbruk startade 1980. Det permanentades 1985 och namnet Familjesociala mottagningen togs då. Huvuddelen av mottagningens arbete utgörs fortfarande av insatser för gravida kvinnor med missbruksproblematik.

1985 mötte man de första gravida HIV-diagnosticerade kvinnorna, som var två grava heroinmissbrukare. Utifrån dessa patienter blev det aktuellt att försöka ta reda på hur många gravida som var HIV-infekterade, utan att själva känna till det. Under samma period började man också i USA upptäcka att alltfler barn var HIV-smittade. Det blev därför aktuellt här i Sverige att utveckla en graviditetsscreening, som bl.a. Susanne var med om att initiera. Det ledde till ett pilotprojekt som startade 1986, för gravida kvinnor i Huddinge och Södertälje upptagningsområde. Denna screening erbjuds sedan 1987, inom mödravården, som en självklar provtagning för alla gravida kvinnor i Sverige. HIV-infekterade gravida missbrukare valde tidigare ofta att göra abort när de var i aktivt missbruk och innan HIV-läkemedlen fanns.

HIV kom att sprida sig snabbt över världen. Oron var på den tiden stor att HIV-infektion skulle leda till en omfattande epidemi, något som senare lyckligtvis inte besannats i västvärlden. Eftersom de första HIV-patienterna var missbrukare blev länken mellan missbruk och HIV-infektion naturlig, något som idag är långt ifrån självklart.

...


 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster