Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 

Det är nu drygt 10 år sedan vi började förberedelserna för startandet av en tidskrift som riktar sig till intresserade av barn- och ungdomspsykoterapi. Under detta decennium har de organisatoriska förutsättningarna för professionen ändrats på mycket drastiska sätt. Föräldrar som söker för sina barns behov och ungdomar som önskar psykoterapeutisk hjälp på psykodynamisk grund erbjuds numera sällan detta behandlingsalternativ i Sverige.

I förra numret berättade vi om att Psykoterapiinstitutets (PI) metodutveckling och forskning numera ligger helt under Karolinska Institutets forskningsenhet. I början av sommaren skrevs ett beslutsunderlag av Styrelsen för utbildning vid Karolinska Institutet om att även den psykodynamiskt inriktade utbildningen som hittills bedrivits på PI under många år ska reformeras

”i riktning mot en utbildning där vetenskaplig evidens skall genomsyra utbildningsplaner, lärandemål och examinationskrav” … ”en sådan förändring är nödvändig för att på sikt upprätthålla förtroendet för Karolinska Institutets psykoterapiutbildningar och bör genomföras omgående. Om inte detta görs kommer KI att fortsätta att utbilda studenter fram till 2012 med en utbildningsgång som bygger på historiska skolbildningar i stället för evidens”. (Styrelsen för utbildning, Utdrag ur protokoll 2008:7)

Denna skrivning är nog att betrakta som så pass tydlig att läsaren, och de som äger beslutsrätt i frågan, utläser att den nuvarande psykodynamiska inriktningen – som funnits vid sidan av KBT-utbildning på Psykoterapiinstitutet – kommer att läggas ned. Det är märkligt att det ännu inte gått fram till dem som skrivit under beslutsunderlaget, att det finns mycket god evidens för terapier som bedrivs på en psykodynamisk grund (t.ex. Leichensring, F. & Leibing, E., 2003, Leichensring, F. & Rabung, S. 2008). Frågan börjar bli alltmer tröttsam och kan få oss att undra vad som styr beslutsfattare. Det är inte Mellanrummets uppgift att utforska detta ämne – men nog borde det bli föremål för en tydligare granskning av media och allmänheten! För att inte nämna SBU (Statens Beredning för medicinsk Utvärdering) som lämnar underlag till de direktiv som sedan kommer från Socialstyrelsen.

Det är också minst sagt förvånande att i dessa dagar, då kunskap om hur anknytningen påverkar hjärnans utveckling, benämna denna inriktning som vilande på ”historiska skolbildningar”. En skolbildning har inte en vetenskaplig stringens och ”excellens” – något som är ett honnörsord av i dag. De psykoterapiutbildningar med inriktning på barn- och ungdomar som ges i Sverige har sedan länge vilat på en mycket gedigen vetenskaplig grund vad beträffar utvecklingspsykologin och avvikelser från denna och kan knappast betecknas som ”skolbildningar”. Vad vi inte varit lika alerta på att visa, är hur vi behandlar avvikelser från normalutvecklingen och resultaten av dessa åtgärder. Här kommer dock numera mycket kraftfulla forskningsresultat, bl.a. från Ericastiftelsen och från andra som arbetar med anknytningsbehandling. Under hösten ägde också en internationell forskarkonferens om barn- och ungdomspsykoterapi rum på Ericastiftelsen. Vi hoppas få återkomma med mer information från den i nästa nummer av Mellanrummet.

Den nyss nämnda utbildningen på PI rör ju terapi med vuxna, men liknande tongångar har kommit att genomsyra även barn- och ungdomspsykoterapin. Den utbildning som anordnats vid Linköpings universitet med inriktning på barn- och ungdomspsykoterapi kommer att läggas ned. Och i granskningen från Högskoleverket, som kom för något år sedan, framgår det tydligt att de statliga högskolorna ska utbilda den typ av terapeuter som den nuvarande hälso- och sjukvården kan använda sig av. Det innebär också att man förordar att alla som antas till en barn- och ungdomspsykoterapiutbildning samtidigt måste arbeta inom HSN. Detta leder till en ”Catch 22”-position, där de som har anställningar inom andra offentliga myndigheter (socialtjänsten, skolförvaltning, ungdomsmottagningar, SIS-institutioner osv.) inte längre är behöriga att söka. Detta leder i sin tur till en mycket kraftig begränsning av rörligheten på arbetsmarknaden som kan få stora konsekvenser. Dessutom till att den psykiatri som idag råder, och de direktiv som Socialstyrelsen formulerar, har tolkningsföreträde vad beträffar inriktning och innehåll på framtida barn- och ungdomspsykoterapiutbildningar.

I Mellanrummet blir det också allt tydligare att kontaktmännen runt om i landet berättar om stora förändringar för de barn- och ungdomspsykoterapeuter som är yrkesverksamma i olika regioner av Sverige. Det förefaller att bli allt svårare att ens få erbjuda kortare terapeutiska kontakter på många håll och allt fler terapeuter flyr BUP till arbete inom närliggande offentliga verksamheter, där man får användning för sin utbildning och inriktning. Vi har tidigare berättat om att terapeutiska inriktningar istället börjar finnas inom andra verksamheter. Det är då desto värre om Högskoleverkets granskning leder till att nyrekrytering av of-fentligt finansierade anställda inom annan närliggande verksamhet utanför hälso- och sjukvården förnekas utbildningsrätt.

För Mellanrummets del märks den insnävning som nu gäller också tydligt genom att allt färre manusförslag kommer in från verksamma terapeuter från olika delar av Sverige. Vi vill därför igen efterlysa kontakten med Er läsare! Skriv och berätta vad som sker för föräldrar som söker hjälp för sina barn och för ungdomar som själva önskar behandling! Även kortare notiser som hjälper oss att få en tydligare bild av läget i Sverige välkomnas. Det verkar vara bekymmersamt även i de nodiska grannländerna, men där har inte ett Högskoleverk lämnat direktiv som påverkar inriktningen och begränsar tillväxten av psykodynamiskt utbildade terapeuter.

Mitt i all denna litania så är det, som alltid, nya vindar som blåser. När stora organisationer, och offentligt finansierade myndigheter, börjar inrikta sitt fokus på ett område och strävar att ”implementera” det (också ett av orden för dagen!), så dyker andra nya inriktningar upp. I höst har Sverige t.ex. haft besök av Allan Schore, verksam inom neurovetenskap i USA och välrenommerad författare inom ämnet. Hans budskap fokuserar på att vi nu har mycket kunskap om den kognitiva utvecklingen och vad som styr den hos oss människor. Men vad som nu är på frammarsch är kunskaper om de aktiviteter som vår högra hjärnhalva är sysselsatt med. Den inriktning som nu råder på praktiskt taget uteslutande kognitiva kapaciteter kommer, menar Schore, att inom en mycket snar framtid få släppa fram kunskaper från neurovetenskapen som fokuserar på de affektiva sidorna av att vara en människa och hur vi reglerar våra affekter. Och just här kommer samspelet med andra människor in. Jag rekommenderar gärna ett besök på Allan Schores hemsida (www.allanschore.com) där man kan finna mer information om litteratur angående forskningsdata som han sammanställt från en mängd olika projekt världen över.

Jag har redan tidigare i Mellanrummet (nr 17, 2007) refererat till Sue Gerhardt, som i sin tur utgår från de forskningsresultat som Schore sammanställt och förmedlar i sina skrifter. Hon betonar just regleringen av affekter som central och att vi föds med olika förmågor vad gäller detta. Men än viktigare är hur de prefrontala delarna av vår hjärna utvecklas, och det sker nästan uteslutande under barnets första två levnadsår. Det är glädjande att se att Sue Gerhardt bok, som nu finns i svensk översättning, har spritts så väl att en nytryckning av upplagan just skett.

I detta nummer av Mellanrummet har vi en intervju med förskolepsykolog Kerstin Clarin, som utifrån sitt arbete som konsult till förskolan berättar om den förändring som skett, då hela organisationen runt barnomsorgen övergick till skolsystemet. Man kan här undra hur de små barnens behov kan förstås och bemötas, speciellt om utbildningen av förskolepersonalen primärt fokuserar på läroplaner även för de yngsta och inte förutsättningar för anknytning. Många av oss kliniker har under de senaste åren också märkt en viss förändring i de rapporter som föräldrar berättar att några förskolor lämnat om deras barn. De barn som inte passar in i gruppen har inom vissa förskolor börjat betraktas som så udda att man inte ens beskriver dem i mänskliga termer. Mer om detta finns att läsa i intervjun.

Det medlemsmöte som Mellanrummets Vänförening hade arrangerat under våren fick dessvärre ställas in. Sue Gerhardt, som var en mycket efterlängtad gästföreläsare, ställde med kort varsel in sin resa. Vi beklagar att våra medlemmar och läsare fick detta meddelande så sent.

Under hösten har Mellanrummet mottagit ett ekonomiskt stöd från Dynamiskt Forum (www.dynamisktforum.se), något som vi tackar så hjärtligt för. Allt ekonomiskt support behövs, som jag tidigare skrivit om, då framställningskostnader och frakt blir allt kostsammare och vi vill hålla priserna för prenumeration och lös-nummerförsäljning nere så mycket som möjligt för att tidskriften ska kunna nå en bred läsekrets.

Nästa nummer av Mellanrummet, som blir ett jubileumsnummer – vårt 20:e efter 10-års utgivande! – kommer att fokusera på samspelet mellan ”body-mind”, kropp-affekter-känsla-tanke. Det är just i detta konstruktiva samspelsfält som den psykodynamiska psykoterapin befinner sig just nu. Vi ser fram mot intressanta bidrag i detta så aktuella ämne!

 

Britta Blomberg

ansvarig utgivare

Referenser

Leichensring, F. & Leibing, E. (2003). The effectiveness of psychodynamic therapy and cognitive behavior therapy in treatment of personality disorders – a meta-analysis. Am J Psychiatry, 2003(160), 1223-1232.

Leichensring, F. & Rabung, S. (2008). Effectiveness of long-term psychodynamic psychotherapy. A meta-analysis. JAMA, October 2008, vol 300, nr 13, 1551-1565.

 

 

 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster