Nr 19  2008 sid. 130–134

 
RELATIONSHIPS IN SCHOOLS:
CONTEMPORARY PROBLEMS AND OPPORTUNITIES

Marie Olausson
 

    Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 

I slutet av november 2007 ägde den andra europeiska konferensen rum kring barn- och ungdomars psykiska hälsa i skolsammanhang. Konferensen hade titeln ”Relationships in Schools: Contemporary Problems and Opportunities” och var ett samarbete mellan Tavistock Clinic i London och flera av de italienska universiteten. Den första konferensen var i Paris 2005 och denna gång blev Neapel värd för konferensen. Marie Olausson, psykolog och specialist i klinisk psykologi, deltog och närvarade med en posterpresentation. Presentationen byggde på det examensarbete Marie gjorde på psykoterapeutprogrammet med inriktning mot barn och ungdom vid Göteborgs Universitet vårterminen 2007.

Konferensen

Till Italien och Neapel reste jag i slutet av november 2007 med psykolog Susanne Gunnarsson-Odhner, som arbetar i ett av de fyra elevhälsoteamen i Marks kommun, som är en av de två kommuner som finns i mitt upptagningsområde. Det var berikande att få dela intryck och upplevelser med en person som finns nära mig, både verksamhetsmässigt (samarbete BUP och skola) och professionsmässigt (båda psykologer, Susanne blivande familjepsykoterapeut och jag barn- och ungdomspsykoterapeut).

Vi fick vara med under tre intensiva och spännande dagar och ta del av flera intressanta föreläsningar och workshops. Susanne och jag deltog under den del av konferensen som kallades för posterpresentation. Av de cirka 400 deltagarna var vi de enda som kom från Sverige. De flesta kom från Storbritannien och Italien, och övriga länder som var representerade var Frankrike, Grekland, Norge, Finland, Australien, Schweiz. Konferensen ägde rum i centrala Neapel i konferenscentret Expó Terminal – Stazione Marittma. Föreläsningarna översattes till engelska och italienska.

Efter registrering och öppningsanförande var det dags för den första föreläsaren David Campbell, psykolog och systemisk psykoterapeut. Han undersöker förhållanden som hjälper barnet i klassrummet och han redogjorde för begränsningar och motsättningar som hindrar. Han diskuterade fem aspekter i inlärningsmiljön; nyfikenhet, beröm, status i gruppen, lärarstöd , ”fitting into” en lärande miljö.

Den andra dagens huvudföreläsare var Simonetta Adamo, professor och barn- och ungdomspsykoterapeut. Hennes föreläsning hade rubriken ”Observera undervisningsförhållanden i de naturliga sammanhangen”. Hon betonade hur viktigt det är få reflektera över det dagliga arbetet. Hon gav även ett exempel på ett projekt som arbetat med metoden ”Work Discussion Seminairs”. Eftermiddagen följdes av psykolog John Coleman, som talade om ungdomars psykiska hälsa vilken försämrats under de senaste tre decennierna. Han fokuserade på tre huvudområden som förändrat skolans inställning och medvetenhet i arbetet; trenden som betonar vikten av psykiskt välbefinnande i skolsammanhanget, introduktion av hälsomoduler i kursplan och läroplan, hälsoförebyggande program.

Sista och tredje dagens huvudföreläsare Mireille Cifali, psykoanalytiker och professor i Genéve tog fasta på vad som kan förena psykoanalys och undervisning, och hur psykoanalysen kan hjälpa personer som inte är psykoterapeuter. Hon resonerar kring etiska och kliniska aspekter med fokus på framtiden. Hon lyfte bl.a. fram hur vetenskapen håller tillbaka det inre och omedvetna och hur den kognitiva vetenskapen försöker ta över sfären för känslor och relationer.

...


 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster