Nr 20  2009 sid. 161–174

   

EN FOLKBILDARE MED HJÄRNAN I FOKUS

Intervju med Gunilla Ladberg
 

    Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 

 

 
Gunilla Ladberg, Lidingö, är beteendevetare och fil dr i pedagogik. Under 2008 utkom hennes bok ”Den mänskliga hjärnan – en upptäcktsfärd” i pocketupplaga. Hon ger också föreläsningar i ämnet och vill på så sätt nå ut som en ”folkbildare”.

Intresset för hjärnan

Mellanrummet har fått möjligheten att intervjua Gunilla Ladberg, som sedan många år ägnat sig åt att sprida kunskaper till en bredare läsekrets om hur vår mänskliga hjärna fungerar. Hon ger också föreläsningar, bl.a. till personal inom förskolan, där ett par teman är språkutveckling och rörelsers betydelse för barns utveckling och lärande.

Gunilla läste in en fil. kand. och skulle senare, för att bli självständig psykolog, skriva en lic.-avhandling. I samband med det fick hon ett uppdrag i Barnstugeutredningen i början av 1970-talet. Hennes uppdrag var att skriva om föräldrasamarbete, vilket också utmynnade i hennes doktorsexamensarbete. Utifrån det skrev hon en bok, ”Daghem – förvaringsplats eller barnmiljö” (1974), som fick mycket stor spridning bland landets daghem. Sedan fortsatte Gunilla på den då inslagna pedagogiska inriktningen.

Från att ha arbetat inom universitetsvärlden några år ville Gunilla veta mer om förskolemiljön och började arbeta där under en tid. Sedan många år har hon nu arbetat med att skriva böcker och andra inlägg om områden som intresserar henne och har en utbildningsverksamhet som riktar sig till många olika branscher. Hennes intresse har alltmer riktats mot hur man inom en organisation kan tillgodogöra sig den kapacitet som gruppen och en individ har med utgångspunkt från hjärnans förmågor. I många fall misshushållas med denna potential, vilket leder till utbrändhet och andra bekymmer för den enskilda personen som drabbas, men också för arbetsplatsen. Det är här som Gunilla strävar efter att förmedla kunskaper om hur hjärnans potential och begränsningar kommer in. Hon har gett ut ett tjugotal böcker och är en ofta anlitad artikelförfattare och föreläsare.

Gunilla berättar att hon tidigt var intresserad av vår mänskliga hjärna. Under studieåren till psykolog på 1960-talet fanns nästan inget om detta vid Stockholms universitet, där hon utbildades. Hon kom att bli alltmer intresserad av att försöka ta reda på vad som sker i hjärnan, eftersom det ändå är där alla våra sinnesintryck tas emot och bearbetas. En av Alexander Lurias böcker blev en inkörsport för henne till detta område som idag fått ett allt större allmänintresse. Efterhand har det blivit många hyllmeter av intressant litteratur i ämnet för Gunilla.

Det är detta intresse som gör hennes inriktning så speciell, eftersom hon strävar efter att, på ett så lättbegriplig sätt som möjligt, förmedla kunskaper som ända fram till våra dagar stannat inom en begränsad krets inom den akademiska världen. Länken mellan det som sker i samspel – t.ex. i en barngrupp på en förskola – och vad som sker i barnens hjärnor har ofta varit föremål för tyckande. Det är denna länk mellan psyke-soma och människan som social varelse som Gunilla i sin folkbildningsönskan vill sprida till oss läsare.

...


 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster