Nr 6. 2002 sid. 131–139

Utdannelse af børneterapeuter i Danmark

Liselott Grünbaum, Anne Holländer
 

    Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 

    Inlägget beskriver den danska utbildningen av barn- och ungdomspsykoterapeuter. En inblick ges i utbildningens bakgrund, organisatoriska ramar och innehåll samt vissa överväganden eller svårigheter knutna till en formaliserad utbildning till psykoanalytisk psykoterapeut. Anne Holländer är auktoriserad psykolog, specialist och handledare i psykoterapi och arbetar i privat praktik, Köge. Hon är också medlem i utbildningskommittén i Dansk Selskap for Psykoanalytisk Psykoterapi med Børn og Unge (DSPBU) och EFPP-delegat samt formand i Fællesforeningen for de Psykoanalytiske og Analytiske Psykoterapier i Danmark. Liselotte Grünbaum är autoriserad psykolog, specialist och handledare i psykoterapi och barnpsykologi. Hon arbetar också som handledare och undervisar på DSPBU´s utbildning. Hon är styrelsemedlem och EFPP-delegat för DSPBU samt koordinator i Child and Adolescent Section i EFPP´s Exekutiva Kommitté. Hon arbetar i privat praktik i Köpenhamn.

    Lidt om historien bag uddannelsen

    En nødvendig forudsætning for, at barnet kan bruge den terapeutiske relation til at udvikle sin kapacitet for at lære af sine mellemmenneskelige og følelsesmæssige erfaringer, er, at det terapeutiske forhold afgrænses og forankres af en overskuelig og solid ramme eller setting. Før vi kan starte en børneterapi, må vi arbejde med at etablere en sådan ramme med alt, hvad det indebærer af aftaler og praktisk arbejde f.eks. vedrørende tid, rum og organisering af samarbejdsrelationer med barnets forældre og andre nøglepersoner. Dette er ikke mindre sandt, når det gælder etableringen af en uddannelse af børne- og ungeterapeuter. Der var således gået et mangeårigt organisatorisk arbejde forud for, at Dansk Selskab for Psykoanalytisk Psykoterapi med Børn og Unge (DSPBU) i august 1997 kunne starte sit første hold med 7 uddannelseskandidater.

    I Danmark har vi, til forskel fra Sverige, ikke en formel samfundsregulering af kravene til psykoterapiuddannelserne, men udelukkende en professionsforankret regulering. Vi har heller ikke nogen ækvivalent til den svenske Ericastiftelsen, og følgelig førte den børneterapeutiske tradition i Danmark i mange år en noget hensygnende tilværelse, når bortses fra enkelte ildsjæle, som vedholdende søgte at videreføre den tradition, der blev startet af Bodil Farup på den børnepsykologiske klinik ved Københavns Universitet.

...

 


 

 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster