Nr 7.  2002 sid. 40–61

"Rödluvan och vargen"
Krisbearbetning i grupp med förskolebarn

Kjerstin Almqvist
 

    Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 

Leg. psykolog, leg. psykoterapeut, fil.dr. Kjerstin Almqvist arbetar vid FlyktingCenter i Karlstad och vid psykologiska institutionen vid Göteborgs Universitet. Hon är också verksam som forskningsledare vid Centrum för Klinisk Forskning i Karlstad. Hon berättar i artikeln om ett gruppterapeutiskt arbete med små barn. En anställd vid deras förskola hade fängslats p.g.a. sexuella övergrepp mot ett eget barn. Såväl föräldrar som personal var oroade över om barnen i förskolan också varit utsatta och hur de reagerade på att en personal nu satt i fängelse. I artikeln får vi följa ett fokuserat krisbearbetande med barngruppen.

Krisinterventioner efter svåra upplevelser

De sista tio åren har en allt större insikt om vikten av krisinterventioner i samband med traumatiska händelser av olika slag: olyckor, dödsfall eller då någon utsatts för våld, fara eller kränkande övergrepp, vuxit fram (Joseph, Williams & Yule, 1997). Ett flertal olika metoder för krisinterventioner i samband med katastrofer eller potentiellt traumatiserande händelser har utvecklats. Ett vanligt exempel är "debriefing", en teknik där samtal i grupp efter en katastrof av något slag används för att förebygga posttraumatiska symtom (Dyregrov, 1998).

I "debriefing" tar man hjälp av gruppen för att visa på att alla har reagerat på liknande sätt och att man kan känna igen sig i varandra. På så sätt normaliseras de egna reaktionerna och känns inte längre så belastande. Att återgå till vanlig verksamhet och fortsätta livet så som tidigare är en annan viktig princip för att mildra krisreaktioner. Genom att prata om vad som hänt i trygga och bekanta situationer kan upplevelsen avdramatiseras och integreras i övriga erfarenheter genom att starka emotionella laddningar klingar av (Dyregrov, 1992).

Att sätta ord på sina upplevelser och att berätta om känslor och fantasier som väckts ses generellt som kungsvägen till bearbetning av traumatiska upplevelser. Erfarenheter från krisinterventioner med både barn och vuxna som utsatts för traumatiska upplevelser, har visat hur viktigt det är att fokusera och styra behandlingssamtalen (Galante & Foa, 1986; Pynoos & Eth, 1986).

...


 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster