Nr 8.  2003 sid. 15?–15?

 
Insändare

"VARFÖR ENDAST MEDICIN!"

 

    Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 

Socialstyrelsen har nyligen publicerat en gedigen genomgång av sitt utredningsarbete avseende ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) hos barn och vuxna (Socialstyrelsen, 2002).

Man redogör för ADHD-begreppets historik, prevalens i olika länder/kulturer, diagnostiska metoder, differentialdiagnostiska frågeställningar m.m. Man ger även rekommendationer om relevanta behandlingsinsatser.

Främst framhåller man farmakologisk behandling som det främsta alternativet vid behandling av ADHD. Behandlingsforskning betonas som ett betydelsefullt arbetsområde, men då begränsar man sig till s.k. "evidensbaserad behandling".

Man utelämnar helt den psykodynamiskt orienterade psykoterapin. Dock nämner man i förbifarten att det saknas evidens för att psykodynamisk individualpsykoterapi skulle vara verksamt vid ADHD och andra neuropsykiatriska tillstånd och handikapp. Man betonar i enlighet med Carr (2000) att individuellt inriktad terapi med psykologiska behandlingsmetoder som t.ex. lekterapi är "extremt ineffektiva". Beteendeterapi/beteendemodifikation kan vara verksamt, men då framför allt i kombination med medicinering.

Effekterna av psykosociala insatser som stöd till skolan, föräldrautbildning och träning av barnets sociala färdigheter förstärks om de kombineras med centralstimulantia. Det saknas dock bevis för långtidseffekter av både medicinering, psykosociala insatser och kombinerade program.

...


 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster