Nr 8.  2003 sid. 36–50

 

Lägesrapport från EPOS-projektet

Gunnar Carlberg, Ingemar Larsson och Fredrik Odhammar
 

    Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 

EPOS-projektet bedrivs vid Ericastiftelsen sedan 2000. Syftet är att följa utfall och processer i målrelaterade, tidsbegränsade barnpsykoterapier med parallell föräldrakontakt. I artikeln ges en lägesrapport från projektet som fortfarande befinner sig i ett datainsamlingsskede. Uppläggningen och några preliminära resultat, relaterade till betydelsen av målformuleringar, presenteras. Docent Gunnar Carlberg, verksamhetschef vid Ericastiftelsen, är projektledare. Leg. psykolog, leg. psykoterapeut Fredrik Odhammar och PTP-psykolog Ingemar Larsson är båda verksamma vid Ericastiftelsen. Till projektgruppen hör också professor Siv Boalt Boëthius.

 

Några nödvändiga förutsättningar för att resultat från psykoterapiforskning skall fånga klinikers intresse är (1) att forskningen behandlar kliniskt relevanta problem, (2) utgår från behandlingssituationer som kliniker känner igen och (3) att de forskningsmetoder som används är i harmoni med den psykoterapeutiska pro-cessen. Detta har varit vägledande i det forskningsprojekt som vi vill presentera här. De tre aspekterna är viktiga för att göra forskningen till en plats där forskare och kliniker kan mötas.

EPOS-projektet (Erica Process and Outcome Study) syftar till att följa processer och utfall i barnpsykoterapier med parallell föräldrakontakt, dvs. en grundmodell för barnpsykoterapi som bedrivs i barnpsykiatriska verksamheter och som lärs ut i psykoterapiutbildningar. Fokus är riktat mot barnterapierna, föräldrakontakterna samt skeenden omkring familjen och behandlingskontakterna.

Som behandlare måste vi hela tiden fördjupa vårt kunnande om vilken form av terapi man bör rekommendera för vilket barn. När kan individuell barnpsykoterapi med parallell föräldrakontakt vara ett alternativ? Det ökade trycket på barnpsykiatrin gör att vi behöver utveckla nya metoder och alternativ till de långa individuella terapierna. Resultaten från EPOS-projektet kommer med stor sannolikhet generera kunskaper som blir användbara för att utveckla den traditionella barnpsykoterapin men också andra metoder såsom arbete med barn och föräldrar tillsammans i barnterapirummet eller kortare fokuserade insatser med barn och föräldrar.

Bakgrund

EPOS bygger vidare på tidigare studier av förändringsprocesser i barnpsykoterapi (Carlberg, 1996, 1997, 1999) och en kunskapsöversikt gällande forskning om barnpsykoterapi som tagits fram på Ericastiftelsen (Boalt Boëthius & Berggren, 2000). Dessa studier bygger i sin tur på internationell forskning. 

Projektet har ekonomiskt stöd genom Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond.

...


 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster