Nr 9.  2003 sid. 127–131

 

SCOTTISH INSTITUTE
OF HUMAN RELATIONS

 

    Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 

En höstdag besökte Marie Bournonville, leg. psykolog och leg. psykoterapeut från Vimmerby, den enda utbildningsinstitutionen för barn- och ungdomspsykoterapeuter som finns i Skottland. Hon berättar här om sina intryck av ett besök på Scottish Institute of Human Relations.

I oktober tillbringade jag några dagar i Skottland och fick då möjlighet att besöka Scottish Institute of Human Relations i Edinburgh. Institutet, är det enda i sitt slag i Skottland, där man utbildar familjeterapeuter samt vuxen-, barn- och ungdomspsykoterapeuter. Där ges även kurser i t.ex. Infant Mental Health, Therapeutic Skills with Children and Young People, Understanding Groups and Organisations och Psychodynamic Councelling and Psychodynamic Therapy. Det finns dessutom ett utbud av olika seminarier, intressegrupper och workshops som Child Psychotherapy Discussion Group, Seminar Programme for Advanced Practioners in Councelling, Couples Work Discussion Group, Supervision Forum och seminarier för Ministers and their Partners (speciellt för präster och deras respektive, där man i en grupp om fyra par får möjlighet att diskutera yrkets påfrestningar för parförhållandet).

   Institutet grundades 1971 som en ”Educational Trust” och är en ”National Charity” med lokaler i Edinburgh och Glasgow. I Storbritannien finns ett antal s.k. Training Consortia som centralt avsätter medel för psykolog- och psykoterapeututbildning och till andra medicinrelaterade yrkesgrupper. På så sätt kan de studerande finansiera sin utbildning.

   Institutet erbjuder bland annat bedömning och behandling utifrån en psykodynamisk/psykoanalytisk grund till barn och ungdomar, 0-19 år, liksom rådgivning till föräldrar, vårdgivare och frivilligorganisationer som arbetar med barn och ungdomar samt psykoanalytisk psykoterapi och parterapi. Institutet är en välgörenhetsorganisation, och den enda utbildningsinstitutionen i sitt slag i Skottland för verksamma kliniker inom National Health Service (NHS).

   Tillsammans med Dr Debbie Hindle, lärare och handledare, tillika kursansvarig för utbildningen i barn- och ungdomspsykoterapi, åkte jag ett tidigt morgontåg från Glasgow till Edinburgh för att under en dag få en inblick i undervisningen på institutet.

...


 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster