Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 

Hela tio år har gått sedan första numret av Mellanrummet utgavs! Det började som en vag tanke i mitt huvud, och en önskan om att även vi i Sverige, som är intresserade av psykoterapeutiskt arbete med barn, ungdomar och deras föräldrar borde ha tillgång till en tidskrift i ämnet, som kunde hålla oss uppdaterade inom området och bidra med att sprida information om detta så intressanta yrke.

Eftersom jag arbetar på Ericastiftelsen, som har klinisk verksamhet, utbildning och forskning på sin agenda, så kom jag i kontakt med många studerande som satt inne med intressanta kunskaper och erfarenheter, men som inte nådde ut utanför den egna kretsen inom den region av Sverige där de var yrkesverksamma. Jag kom också i kontakt med många bra uppsatsarbeten skrivna av studerande på psykoterapiutbildningen. Ett stort och mödosamt arbete hade de lagt ned, men ofta förvarades dessa uppsatser i arkiv efter presentation och godkännande. Vilket slöseri med intressant och läsvärd information!

Jag hade också ett tämligen stort kontaktnät runt om i Sverige efter att ha haft många utbildnings- och handledningsuppdrag på olika orter. Genom detta fick jag höra om många intressanta verksamheter, där det bedrevs psykoterapeutiskt arbete. Det blev möjligt att upprätta ett nät av kontaktpersoner som täcker stora delar av landet.

Jag har också haft glädjen att ha kontakter via det nätverk som EFPP (European Federation for Psychoanalytic Psychotherapy) utgör. Härigenom låg kontaktytor runt om i de Nordiska länderna och i Europa öppna. Det var bara att gripa sig an denna potentiella ”international interchange”. Och det kontaktnätet har verkligen burit frukt i form av många intressanta artiklar och andra bidrag i Mellanrummet genom åren.

När nu dessa möjligheter fanns, då återstod bara det svåraste: att skapa de praktiska förutsättningarna för att ge ut en tidskrift. En redaktion bestående av intresserade och arbetslystna medlemmar bildades. De arbetar alla ideellt med tidskriften, men hur skulle alla arrangemang runt en sådan tidskrift ordnas? För den som är intresserad av att läsa om alla de vedermödor vi hade – och de var många – finns en beskrivning som gjordes i samband med att det 10:e numret utkom 2004. Den återfinns på Mellanrummets hemsida under rubriken Vänföreningen. I dagens läge står vi alltså nu inför det 10:e året och det 20:e numret! Det rör sig om närmare 4 000 sidors text som nu finns i tryck och kan efterbeställas av dem som ännu inte tagit del av dem, eller endast vill bekanta sig med ett område som ett visst temanummer fokuserar på. Och, som någon uttryckte det: ”Mellanrummet fyller ut ett tomrum”.

När man vill embarkera på ett projekt som att ge ut en tidskrift, måste man ha någon sorts idé om vem man skriver för. I redaktionen såg vi framför oss intresserade inom dåvarande BUP- och PBU-verksamheter, specialenheter inom skol- och socialförvaltningar och förstås privatpersoner samt studerande på olika psykoterapiutbildningar och närliggande områden. Så blev också verkligheten i de första årens prenumerationer och efterbeställningar. Under de senaste åren har dock BUP-organisationerna i Sverige undergått genomgripande förändringar och prenumerationerna därifrån har minskat drastiskt. Psykoterapi – och i synnerhet den som utgår från en psykodynamisk eller psykoanalytisk teoretisk grund – har förpassats till att bli unika och mycket sällsynta inslag i deras behandlingsutbud. Gamla kunskaper förkastas och nya metoder med hopp om en lösning på alla problem tar allt större utrymme. Det är därför glädjande att läsa USA:s president Barack Obamas självbiografi (2009) där han skriver att:

”Det förflutna är aldrig, som Faulkner påminner oss, dött och begravet; det är inte ens förflutet. Denna kollektiva historia, detta förflutna, har direkta beröringspunkter med min egen historia”. (s.10)

Vi som arbetar utifrån en psykodynamisk grundsyn har en likartad inställning till människans plats i sin livshistoria och hur den är förknippad med händelser såväl bakåt i tiden som i dagssituationen.
I Sverige står vi inför gigantiska förändringar av hälso- och sjukvården och den alltmer frekventa privatiseringen. Vi har tidigare beskrivit den förändring som sker när ett av Sveriges rikstäckande och mest uppskattade utbildningsinstitut och kunskapscentrum, Psykoterapi Institutet, nu står inför total nedläggning (Mellanrummet nr 19, s.1). Det senaste beslutet är nu, att förutom nedläggningen av forsknings- och utbildningsdelen, så ska även personalgruppen splittras upp på befintliga öppenvårdsmottagningar och därmed skingras den kunskapsbas som funnits (PI Rapport, 2009).

Många bra och gedigna utbildningsanordnare har nu förlorat examensrätten. Glädjande i detta sammanhang är dock att Umeå universitet nu får behålla examensrätten efter en andra granskningsomgång av Högskoleverket och de fortsätta därför att utbilda barn- och ungdomspsykoterapeuter. Kopplingen till universiteten blir starkare och den kliniknära utbildningen och forskningen riskerar att bli alltför akademiserad och alltför långt ifrån innehållet i patienternas vardagliga behandling.

En mycket stark trend som sprider sig inom den offentliga verksamheten är privatiseringen av vården. Om privatisering kan man ha olika åsikter. Vad som är en mer generell synpunkt är vilken typ av utbud man avser att erbjuda de sökande patienterna till mottagningarna. Inom Carema Hjärnhälsan AB, som just vunnit upphandlingen inom Stockholms läns landsting för en del av vuxenpsykiatrin, har de ansvariga klart deklarerat, även i lokalpressen, att man inte kommer att inkludera psykodynamiskt synsätt i sitt utbud. Man ska endast erbjuda s.k. evidens baserad behandling i vårdprogrammet. Att man då helt förbiser att tung evidens finns för psykoanalytisk och psykodynamisk psykoterapi är minst sagt märkligt. (se t.ex. Sandell, 2009).

I nr 2 av Psykologtidningen, 2009 (s.4) kan man läsa om den förestående privatiseringen av en av Stockholms Läns Landstings ordinarie BUP-mottagningar. Prima Barn har vunnit upphandlingen. Man ska ”förnya barn- och ungdomspsykiatrin från det första mötet till den mer avancerade specialistvården. Målsättningen är att behandlingen ska vila på en vetenskaplig grund och ha en stark förankring i forskning”. De intervjuade framhåller att man ska slopa kraven på gemensamma genomgångar i stora behandlingsteam och att psykologen omedelbart ska börja en utredning av barnet efter att det redan initialt träffat en barnpsykiater vid första kontakten. Detta innebär att fyra-fem barnpsykiatriker ska finnas på en mottagning, något som kommer att innebära ökade personalkostnader, vilket framhålls i artikeln. Man uttrycker också att det finns ”inga krav på att generera vinster initialt” (s.6). Det är skrämmande med den snabba inriktningen på att sätta barnet i fokus. Ett barn är inte endast ett barn! Redan D.W. Winnicott uttalade att: ”there is no such thing as an infant…”. Barn lever i någon typ av familjekonstellation och ingår i någon form av gruppverksamhet på förskolor och i skolan. Att helt hoppa över detta faktum och omedelbart börja utreda ett barns eventuell neuropsykiatriska funktionshinder kan väl knappast vara förenligt med vetenskapligt förankrade kunskaper om anknytningens betydelse för hjärnans utveckling? Kanske är det just här som psykodynamisk inriktning anses gammalmodig och otymplig? Så mycket lättare att endast fokusera på en ”detalj” i taget i ett system och låta andra organisationer ta hand om resten.

En annan populär trend är allehanda kurser och utbildningsdagar som fokuserar på frågor kring ”patientgenomströmningen”. Input och output är förvisso viktiga begrepp, men om man glömmer att fokusera på utformningen av innehållet i behandlingsarbetet är man illa ute. Parallellt med den enormt starka psykiatriseringen av BUP och betoningen på ”genomströmningshastigheten”, ser man glädjande nog uppväxandet av olika former av terapeutiska verksamheter inom andra områden som står närmare barnen och ungdomarna i deras vardag.

Den starka populariteten för kognitiv beteendeterapi har lett till att denna teknik nu ”implementeras” inom de flesta vårdorganisationer. Kurser på fem veckor anordnas på flera håll i landet för utbildning i metoden. En ”ultralight” variant av KBT-utbildning planeras i Skånes läns landsting. Med stöd av statliga medel vill man starta en snabbutbildning i KBT av alla vårdgivare inom psykiatrin (för mer information hänvisas till Riksföreningen Psykoterapi Centrum i regionen). Förslaget innebär en utbildning på sammanlagt fem dagar (två för en grundkurs, därefter tre för ”specialisering”)! Det samhällsfenomen som vi just nu ser är inte psykodynamiska kontra kognitiva inriktningar (vilket i sig är en meningslös uppdelning). Istället ser vi att utbildade KBT-terapeuter förskräcks över att denna lättviktiga variant om fem dagars förkovring i en terapimetod anses räcka för att en behandlare, utan annan längre grundutbildning, ska kunna erbjuda terapeutiska insatser och s.k. psykologisk behandling.

I detta läge är det inte enkelt att sprida psykodynamisk kunskap. En förtröstan är dock att många ”brukare” – det ”fina” ordet för patienter – börjar efterfråga ett psykodynamiskt förhållningssätt i bemötandet från behandlare. Den glädje man som psykoterapeut kan uppleva när en patient och dennes familj uttrycker sin tacksamhet för den förändring som skett uppväger – åtminstone i stunden – den ensidighet som nu verkar styra så många beslutsfattare på politiska och administrativa nivåer.

Vad vi nu ser är en allt stridare ström av artiklar, böcker och annan kunskapsspridning om samspelet mellan hjärnans utveckling, anknytning och personlighetens utformning. Susan Harts bok ”Brain, attachment and personality. An introduction to neuroaffective development” (2008) är ett närliggande exempel på detta. Kanske kommer vi inte se bokstavskombinationer som KBT, ACT, PDT etc. framöver utan snarare ”NAT” – Neuroaffective psychotherapy, eller någon annan förkortning för mer integrativa behandlingsmetoder.

Vi vill tacka alla som bidragit med manus till detta nummer och för deras beredvillighet att sprida information om samspelet mellan psyke och soma – ett område som ligger den arbetande redaktionen varmt om hjärtat. Vi vill även tacka leg. psykoterapeut Kate Bradshaw Tauvon som än en gång bistått oss med ovärderlig hjälp med granskning av de engelskspråkliga manusen.

Mellanrummets vänförening har nyligen haft sitt årsmöte och mer information om detta finns att läsa på hemsidan. Tioårsjubileet kommer att firas i höst med en gästföreläsning av Magnus Kihlbom för medlemmarna i Mellanrummets vänförening.

Britta Blomberg

ansvarig utgivare

 

Referenser

Hart, S. (2008). Brain, attachment and personality. An introduction to neuroaffective development. London: Routledge.

Obama, B. (2009). Memoarer. Min far har en dröm. Stockholm: Bonnier Pocket.

Sandell, R. (2009). Psykodynamisk terapi ger också bra effekt. Psykologtidningen, 5, 10-11.

Örn, P. (2009). Den Privatiserade Psykiatrin. Psykiatri i Stockholm privatiseras. Psykologtidningen, 2, 4-6.

PI (2009). Översyn av psykoterapiinstitutet – PI. Förslag till etablering av ett kompetenscentrum för psykoterapi i Stockholms län. Rapport 090126.

 

 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster